Новото регионално сметище край с. Стожер ще заработи с пълен капацитет до края на годината

18:06, 20 окт 15 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със заключителна пресконференция бе поставен краят на проекта по изграждане на системата за управление на отпадъците за регион Добрич. Ръководителят на проекта Теодора Петкова оповести, че съоръжението ще заработи с пълния си капацитет до края на годината.

С изпълнението на проекта и с изграждането на Регионална система за управление на отпадъци на регион Добрич се изгради цялата необходима инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на региона, включващ осемте общини от Добричка област с 215 населени места, и община Никола Козлево от Шуменска област с 11 села.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” е подписан нa 14 декември 2012 г в Министерството на околната среда и водите от кмета на Добрич Детелина Николова и министър Нона Караджова. Проектът включва изграждане на регионално депо за отпадъци, довеждаща инфраструктура и  две претоварни станции – в Тервел и Балчик. Общата стойност на проекта е 37 728 964, 19 лв. Претоварната станция за отпадъци в Балчик обслужва общините Балчик, Каварна и Шабла, като площадката е разположена на около 6 км от Балчик. Капацитетът на линията за сепариране е около 12 000 тона отпадъци на година.

Претоварната станция за отпадъци в Тервел обслужва общините Тервел и Никола Козлево. Годишно ще се третират около 4 500 тона отпадъци.

Съгласно издаденото комплексно разрешително дневният допустим капацитет на депото в с. Стожер е 130 тона за депониране. В депото край Стожер е разположена сепариращата линия за третиране на битовите отпадъци, съоръжение за балиране на рециклируемите материали, екопарк за съхранение на балираните отпадъци. Всички подходящи материали като хартия, найлон, стъкло, пластмасови бутилки, метали и т.н. се отделят и предават за преработка и рециклиране. Зелените отпадъци от паркове и градини се компостират. В рамките на депото има и склад за временно съхранение на опасни отпадъци от бита. На депото е предвидено и място за строителни отпадъци. Те се раздробяват на специална площадка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама