Ресторантьорите и хотелиерите препитаха кандидатите за кмет

19:25, 20 окт 15 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-нисък туристически данък, по-малка такса смет, електронни услуги от общината, по-евтини места за реклама, свястна инфраструктура до обектите поискаха днес от кандидатите за кметове представители на туристическия бранш - хотелиери, ресторантьори, туроператори. Те организираха нещо като препитване на кандидатите, привикваха ги един по един в зала "Тича" и в рамките на 20-30 минути те представяха платформите си и отговаряха на въпроси.

Кандидатът на БСП Иван Иванов обясни, че напълно е възможно бъдещият общински съвет да се съгласи т.нар. туристически данък, който хотелиерите плащат за всеки гост, да падне от сегашните 70 стотинки на 30-40.

"И без друго тази такса е незначителен приход за общинската хазна, въпрос на разговори е. Но пък е добре и вие да обещаете, че ще съдействате на общината да установи нерегистрираните места за нощувки, които никъде не декларират гостите си и нищо не плащат", каза Иван Иванов.

По отношение на таксата за боклука Иванов обясни, че плановете му са цялото градско сметосъбиране да се поеме от общинско БКС, след като изтече концесията на частната фирма. Услугата автоматично ще стане по-евтина, защото общината няма да гони печалба, и ще има възможност таксата смет да падне за всички граждани и най-вече за бизнеса, който сега плаща най-скъпо.

Иванов се изненада, че в наши дни хотелиерите носят на ръка в общината ежемесечните си справки, при положение, че могат да ги изпращат по интернет, както практикува статистическото бюро.

"И на статистиката, и на общината даваме идентична информация, но в общината я искат на хартия и на ръка, което е отживелица. Отделно посред нощ носим справки за регистрираните чужди граждани в полицията", оплакаха се бизнесмените.

"Няма пречка комуникацията с общината да става по електронен път и ще стане. Отделно съм замислил да се разкрие специален фронт-офис за бизнеса, който да го обслужва максимално бързо и без ходене от врата на врата", заяви Иванов. 

Въпрос на баланс на интересите е да се намали малко таксата за т.нар. тротоарно право за кафенетата по ларгото, но в обсъждането трябва да имат думата и хората, които живеят по пешеходната зона на бул. "Славянски". Иван Иванов прикани представителите на бранша да се включат в работата на бъдещия обществен съвет по култура и туризъм, когато се обсъжда разпределението на общинския бюджет за тези дейности и по какви проекти да се кандидатства.

Преди да го освободят от "изпита", ресторантьорите и хотелиерите ангажираха Иван Иванов, ако бъде избран за кмет, да се отчита пред тях редовно за свършената работа. "За пръв път съм с вас не като клиент с изисквания към вас, а сме с разменени роли. Имате право на това и аз съм доволен, че ме поканихте на тази среща", благодари кандидатът с № 8 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама