От Добричко са повечето живеещи в изгорялата къща в Германия (снимки)

21:35, 20 окт 15 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повечето българи, живеещи в пламналата къща в Германия, където 12 души бяха ранени, са от Добричко, съобщава dariknews.bg.

Припомняме, че 12 души бяха ранени, петима от тях тежко след пожар в къща, обитавана от български и полски работници в градчето Гуденсберг, провинция Хесен. Пожарът пламнал в 19,45 вечерта в понеделник и бързо обхванал историческата къща, която е на 200 години. В дома живеели 48 души, предимно работници от България и семействата им, както и няколко поляци. Всички те работели в кланица наблизо. В Гуденсберг се намира една от най-големите кланици за птици в страната – „Плукон”, и в нея работят предимно източноевропейци. И във вторник от руините все още е излизал дим. Ранените, най-вероятно, са скочили от прозорците към улицата, за да се спасят.  "Не е докладвано за изчезнали лица, затова се надяваме, че в къщата не е останал никой”, е заявил кметът на града Франк Бьорнер пред местния вестник "Hessisch Niderzaksen Allgemeine". Изданието цитира говорителя на полицията Маркус Бретшнайдер, според когото, не е ясна каква е причината за огъня. Първоначално се е  разследвала  версията за палеж. „Нямаме обаче никакви следи за умишлен пожар”, съобщи пред медиите той. И посочи, че разследването е започнало тепърва и то ще каже дали това е така. До вторник следобед обаче всички обитатели бяха издирени. Повечето от тях са се приютили при свои познати и колеги от фирмата.

В дома не е имало подслонени бежанци. Гуденберг е градче с 9000 жители. След като видели пожара, всички съседи и хора от околността се включили в гасенето и започнали да спасяват чужденците вътре, пише още местният вестник. Част от пострадалите са вдишали пушек от огъня, има с изгорени ходила и със счупени кости заради скок от високо.

В къщата имало и деца, плачът им се чувал надалеч. Една майка хвърлила децата си на покрива на съседната къща и от там те били свалени със стълба от съседите Хората от околните сгради наизнесли дюшеци и стълби, а българите и поляците от горните етажи скачали направо от прозорците. Контактът със спасените обаче бил затруднен, защото никой от тях не знаел немски. Говорителят на полицията в Касел, който е областният център, посочи, че тъй като огледът на напълно сринатата къща ще трае дълго, най-рано информация за причината ще има в сряда.

Хората, които след пожара не е имало къде да отседнат, са отишли при познати, приятели и колеги, каза Бьорнер. В читалището е организиран и приют, но през нощта само петима души са го използвали.

Доброволците от Гуденсберг събират дарения за хората, засегнати от катастрофалния пожар в стария град.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама