До 2050 г. в света ще има около 405 млн. международни мигранти, прогнозира експерт

21:48, 20 окт 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ХХІ век е векът на миграцията, коментира Лаура Томпсън, заместник генерален директор на Международната организация по миграция, на публична лекция "Съвременни миграционни тенденции", организирана от Атлантическия клуб, предаде БТА. 

В света има 247 милиона международни мигранти, а до 2050 г. се очакват около 405 милиона международни мигранти. Феноменът на миграцията е неизбежен, необходим и желан, особено когато е добре управляван, коментира тя и посочи, че е необходим цялостен подход за управление на миграционните процеси.

Томпсън очерта основните причини за миграция - икономическите, природните бедствия, конфликтите. Според нея днес миграционните потоци са много по-сложни по състав, отколкото преди.

Тя констатира, че като цяло има негативно приемане на мигрантите по света и посочи, че най-голямото предизвикателство за нейната организация е промяната на негативното отношение към мигрантите. Може би един от най-големите провали, които търпим по отношение на миграцията, е да обясним икономическите аргументи, каза още тя и допълни, че  миграцията може да се справи с недостига на работници.

Томпсън каза, че има 60 милиона души, които са разселени заради конфликти или война и посочи, че това е най-големият брой след Втората световна война. Тя отбеляза конфликта в Сирия и посочи, че към момента има малко повече от 4 милиона бежанци, които основно пребивават в Турция,  Йордания и Ливан. В Европа данните са за повече от 500 хиляди молби, подадени от сирийски граждани за убежище. Томпсън посочи, че има и други конфликти, които генерират голям брой бежанци и хора, които са вътрешни изселници.

Тя отбеляза, че това, което наблюдаваме в Европа днес, са т.нар. смесени миграционни потоци - различни категории хора, които се ползват с различен тип защита и права. Едната категория са бежанци и лица, търсещи убежище, които имат право на закрила по силата на международното право,  друга категория са икономическите имигранти, има и непридружени деца, отделени от семействата си.

Томпсън подчерта, че няма лесно решение и една рецепта, а е необходим набор от политики и мерки, които трябва да се предприемат.

Като инструмент за овладяване на миграционната криза оградите и стените не вършат работа, коментира още Лаура Томпсън. Когато направите стената, хората очевидно търсят начин да я заобиколят през различни маршрути, отбеляза тя и посочи, че докато не съществуват законни начини за влизане в една държава, процъфтява трафикът на хора.

По отношение на България тя посочи, че през последните 25 години повече от 1.2 милиона българи са напуснали страната. Профилът на българските емигранти включва всички видове специализация и умения - както работници с по-ниско образование, така и високо образовани хора - инженери, химици, компютърни специалисти, студенти.

Томпсън отбелязва, че у нас има ниска раждаемост и постоянна тенденция на миграция извън страната, което води до отрицателен прираст, и посочи, че към определен момент България също  може да се сблъска с потребността да внесе мигранти, ако това се налага от нейното икономическо развитие.

Тя каза още, че през 2015 г. у нас са пристигнали повече от 23 500 мигранти, бежанци и лица, търсещи убежище, а към октомври са подадени повече от 10 хиляди молби за търсене на убежище. По-голяма част от тези хора не възприемат България като окончателна дестинация, а само като транзитна страна, уточни тя.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама