Христина Секлемова, „Движение 21“: Бургас се нуждае от работещ бизнес, не от табелки „най-добър град“

12:20, 22 окт 15 / Политика 25 807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христина Секлемова е магистър по международен туризъм, завършила гимназия с преподаване на руски език „Васил Левски“ в гр. Бургас и Институт по международен туризъм. Говори английски, руски и гръцки. Собственик е на сватбена агенция и училище. Семейна, с едно дете. Областен координатор на „Движение 21“ в Бургас. На предстоящите местни избори е водач на листата за общински съветници на партията.

Госпожо Секлемова, какво ви провокира да се заемете с политика и да се включите в борбата за съветническо място?

- Моите приятели знаят, че съм политически активен човек. От началото на демокрацията съм била в предните редици за промяна на статуквото. Винаги съм мислела, че когато човек иска да направи нещо за града си, не трябва само да стои отстрани и да критикува, а да застане с името си и да направи това, което е нужно. Аз съм родена, израснала и реализирала се в Бургас. Останала съм в Бургас и за разлика от много приятели смятам да продължа живота си в Бургас. За да го направя, трябва да бъда активна и да помогна за това и децата ни да останат тук.Това е причината да се включа активно в избора за общински съветници. Според мен местният парламент трябва да бъде шарен, с хора различни и като образование, и като манталитет. Многото различни гледни точки ще помогнат да обхванем изцяло проблемите на града.

Вие сте достатъчно известна в Бургас и имате възможност да се включите в редиците на вече утвърдени в града партии. Каква е причината да изберете една прохождаща партия и да станете нейно лице?

- Естествено, основната причина е лидерът на партия "Движение 21" - Татяна Дончева.Това е моторът на партията, а и политикът, който може да мотивира избора на всеки мислещ човек. Не крия, че съм имала предложения от водещи партии, в почти всички имам близки приятели, но това, което ме запали в Движението е, че хората са млади, необременени, искащи и можещи. Това, че при нас няма ляво и дясно, а както казва госпожа Дончева: "Не е важно котаракът дали е бял или черен, важното е да лови мишки!"

В последните години градът се развива добре, но въпреки това не е тайна, че младите си тръгват от Бургас. Има ли как да ги задържим?

- Да, градът се развива добре от гледна точка на инфраструктура, но както много пъти съм казвала "скритата безработица" е бичът за Бургас. Ние сме град с потенциал за развитие, за работа! Не да бъдем просто „най- добрият за живеене“ на табелка, а най- добрият за живеене реално, за развитие на младите. Ние сме град, който може да бъде перлата на българското Черноморие, с развит целогодишен туризъм. Ето наскоро се откри Аква Калиде, а по какъв начин ще бъде промотирано това място, къде рекламира Община Бургас? Защо в Бургас не се случват туристически борси от рода на борсите в Берлин и Москва? Защо приоритетно не се заемем с промотирането на туристическите ни продукти на международния пазар - нима нямаме какво да покажем на света? Защо не се развиваме в посока конгресен туризъм, защо не дадем възможност да се изградят такива центрове, защо липсват атракции за туристите? Защо не направим спомените от комунизма атрактивни? Защо нямаме по - гъвкава местна политика за дребния и средния бизнес? Може би се повтарям, но местните ни данъци и такси са най- високите в България, с това ли помагаме на малкото хора, останали в Бургас и развиващи собствен бизнес? Не можем всички да работим в общинските предприятия, трябва да дадем възможност да се откриват работни места. Ние наистина искаме да останем в Бургас и за да се случи, "Движение 21" ще се бори за възможности за нови производства, за облекчение на новостартирали бизнеси, за подпомагане на младите хора, търсещи реализация.

Развивате успешен бизнес с организация на събития, имате частно училище и огромни познания в сферата на образованието, с какво опита от бизнеса Ви ще Ви помогне в работата за града?

- За да си успешен в едно предприятие, най- важното е да имаш визията за него. Когато направих парти агенция, никой не знаеше с какво точно ще се занимавам. Случвало се е да моля приятели да им организирам събитие или сватба просто за да видят и да се убедят, че е изключително лесно, когато някой го прави вместо теб. И ето, днес в Бургас има над 140 парти и сватбени агенции. Когато стартирах с Частното училище недоверието беше същото. Днес обаче има нови частни училища. Винаги е трудно да си първи, но това ме е направило гъвкава и диалогична. Което, съгласете се, би било от голям плюс в работата ми с Общинския съвет. За да се случат нещата и да останем в Бургас трябва да намерим най- доброто решение за града и хората, живеещи в него.

Вие сте изключително активна в обществения живот на Бургас. Правите редовни дарения на домове, инициирате кампании за болни, участвате в кампании в защита на животните, но бягате от светлината на прожекторите. Защо не използвате активността си за медийна известност, както правят другите кандидати за общински съветници?

- Според мен изборите са времето, когато трябва да покажем какво сме готови да дадем на хората от града, а не да показваме нашите лични каузи. Друг е въпросът, че за много хора благотворителността не присъства извън кампания и е далеч от етикета „лична кауза“. Не приемам благотворителност, от която се черпят медийни дивиденти по време на избори. Всеки сам избира начинът, по който да се хареса на избирателите. За мен е важно чрез личните срещи и контакти визията ми за града да бъде чута. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама