Финансовият министър не се е запознал с предложението на Москов за данък върху вредните храни

13:32, 22 окт 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Вярвам, че храните с определени доказани вредни съставки трябва по някакъв начин да бъдат ограничени като консумация и предлагане, особено при децата. По принцип целите на закона, предлаган от Министерството на здравеопазването са добри“. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложението на здравния министър Петър Москов за облагане с данък на вредните храни.

Горанов поясни, че не може да даде официално становище, защото все още не е виждал разписани законови текстове, за да ги оценява експертно.

„Имам разбирането, че Министерството на здравеопазването не преследват фискални цели. Ако от закона няма постъпления, значи, че той е изпълнил целите си и изхвърлил от пазара това, което се разбира като вредно, според медицинските стандарти. Няма как да коментирам повече преди да видя готовите текстове“, обясни Горанов.

Освен това финансовият министър изрази увереност, че коледни надбавки за пенсионерите ще има.

„Работим, така че да осигурим ресурс от около 50 млн. лв. Сметката показва, че за да може да се дадат такива добавки на пенсионерите с праг на пенсиите до 300 лв.,се очакват около 51 млн. лв. необходими.  Началото на ноември ще има окончателно решения и яснота, но с голяма увереност казвам, че това е реалистичен сценарий“, каза Горанов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама