"Монтюпе" отхвърли от София обвиненията, че е източник на миризми и замърсявания в Русе

13:34, 22 окт 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на "Монтюпе" и експерти отхвърлиха обвиненията, че френската компания е източник на миризми и замърсяване на въздуха в Русе на нарочна пресконференция, която се проведе днес в София, предаде репортер на Topnovini.bg.

Разяснени бяха подробности за инвестициите, производството на предприятията от групата на "Монтюпе", като бе отбелязано, че в повечето случаи те се намират в непосредствена близост до или в градове, сред които са Париж, Белфаст, Сарагоса и Русе. С оглед на това винаги са били съобразявали дейността си с населението им.

На няколко пъти бе заявено това, че френската компания е най-големият работодател в Русе с над 800 служители, там са инвестирани над 100 млн. евро, а на всички части от алуминий, които тя произвежда в крайдунавския град за "Ауди", БМВ и др. стои надпис "Made in Bulgaria".

Микаел Бризон, индустриален директор на "Монтюпе" за Франция и България, бе категоричен, че заводът в Русе няма нищо общо с появилите се в града на 14 и 15 септември миризми на изгорял каучук и пластмаса, тъй като не използва този вид материал в производството си. Той добави, че във връзка с това на 19 септември там са направени изследвания, чиито резултати определи като "отлични" и "напълно в допустимите граници".

"Границата е 50 милиграма на куб. метър, а РИОСВ-измерванията показват цифра 7. Успоредно с това от "Монтюпе" натоварихме и друга лаборатория да направи измервания, които също показаха, че стойностите са в границите. На 23 септември получихме изрична заповед да преустановим работата по технологична линия номер 1, което е основано на измервания направени по време на годишния одит през юни", добави Бризон, който призна, че тогава стойностите са били малко по-високи поради технологично преустройство към този момент.

"За сметка на това истинският замърсител на въздуха не е открит. Ние сме отворени за сътрудничество с регулатора, за да може тази неприятна ситуация да се преустанови и да работим нормално", каза още Бризон.

Експертът по околна среда инж. Христо Мензилев уточни, че в определен период през лятото са извършени непрекъснати и денонощни измервания от РИОСВ в района на завода. Резултатите от тях показали, че по отношение на азотни и серни оксиди, фини прахови частици, озон, сероводород и въглероден окис са спазени нормите за качество на атмосферния въздух за жилищни зони. Той призна, че това обаче не може да се каже за метанови и неметанови въглеводороди, тъй като няма норма по българското законодателство и за тях.

Показателите бяха сравнени с подобни при изследвания в различни други градове в България, където са отчетени по-високи нива на различни показатели.

Инж. Мензилев разграничи и понятията "миризми" и "замърсявания", коментирайки отново, че все още не са установени източниците на миризмите.

Инж. Божидар Панайотов, експерт по трудова медицина, коментира в подробности мерките, които се вземат в предприятието край Русе за безопасността на неговите служители.

В заключение от компания и защитниците й от Френско-българска търговска и индустриална камара настояха за конструктивен диалог с институциите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама