Детлеф Кухенбекер: Ще следим изкъсо изборния процес и ако има нарушения, ще ги хванем

14:19, 22 окт 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нашата организация ще следи изкъсо и много строго хода на изборния процес в Пловдив и ако има нарушения, ние ще ги хванем", заяви пред медиите в Пловдив комисар-координаторът на "Инфраню" за България Детлеф Кухенбекер.

Неправителствената организация, чийто председател е Лотар Демезие - един от най-влиятелните немски политици и съмишленик на Ангела Меркел, изпраща свои наблюдатели на местния вот в Пловдив.

Причината според тях е случилото се в Пловдив на местните избори през 2011 г, на което представителите на "Инфраню" са били свидетели. "Надявам се на тези избори да не се повтори това, което видяхме през 2011 г. в Пловдив. Ние бяхме както в центъра на града, така и в районите със смесено население", заяви Кухенбекер. По думите му в Германия купуването на гласове се приема като проява на безчестие и такъв модел е немислим и не работи.

"Ние имаме други виждания и методи как да променяме мненията на гласуващите - с думи, с идеи, чрез убеждение и контакти, правим дебати, но категорично парите не играят. Освен че е забранено от закона, в съзнанието на самите хора това е крайно недостойно", посочи германският наблюдател.

Той призна, че една от сериозните причини хората да продават гласа си е бедността, но в същото време бе категоричен, че това, освен че е нарушаване на правото на избор, не би решило и проблема с бедността. "Политиците би следвало вместо да купуват, да работят за това общината да се развива, за да се преодолее ниският праг на бедност", посочи немският специалист.

Неправителствената организация "Инфраню" следи от години политическите процеси у нас, а от 2007 г. наблюдава картината в Пловдив. Кухенбекер е водещ специалист в сферата на политическите и бизнес консултации. Председателят  Лотар Демезие пък е политикът, подписал договора за обединението на Германия с Хелмут Кол. Демезие е смятан и за духовен баща на Ангела Меркел, започнала кариерата си като говорител на правителството му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама