"Агенти на ДС" поискали оставката на Йордан Бакалов, каза президентът

16:54, 22 окт 15 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенти на "Държавна сигурност" в българския парламент излязоха и поискаха оставката на този ръководител на служба „Военна информация”, който има смелостта да извади най-после 36 000 акта и досиета и да ги предаде на комисията по досиетата. Това каза в Благоевград президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Според него начинът, по който беше изменен законът, е целял да "обслужи съвсем друга кауза".

"Ще го кажа в прав текст: аз мисля, че това беше направено с цел да се блокират последните месеци от предаването на досиетата на "Военна информация" към комисията по досиетата. Това беше смисълът да бъде отстранен именно този ръководител на служба „Военна информация”, който пое ясен ангажимент към целия народ, че това, което е написано в закона още преди няколко години ще бъде факт", каза Плевнелиев.

"Наложеното от мен вето върху закона за служба "Военна информация" не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било, а по принцип. "Военна информация” е служба, която предимно се заминава с информация. В България ние имаме нужда от хора, които разбират от събирането и обработка на информация, да застанат начело на тази служба”, каза държавният глава. Според него голяма част от експертите, ръководители на служби във всички държави-членки на НАТО са всъщност точно такива. "Трябва да си даваме сметка, че не очакваме от генералите в сухопътните войски и ВВС да разбират и от обработката, управлението на информация по най-коректния начин”, обясни Плевнелиев. Според него е крайно неразбираемо, че заместниците на началника на Военна информация могат за бъдат цивилни лица, могат да го представляват, а началникът - не може.

От изказването му стана ясно още, че Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъде свикван в първата половина на следващия месец, а тема ще са геополитическите промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама