110 души в Шумен ползват услугите на социалната трапезария

07:23, 23 окт 15 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От първи октомври Социалната трапезария в Шумен осигурява топъл обяд за 110 бедни и бездомни хора в града. Това съобщиха за Topnovini.bg от дирекция “Социална политика и здравеопазване” в Общината.

Всеки работен ден от седмицата нуждаещите се получават супа, основно ястие и хляб.

Договорът на кметството за предоставяне на услугата е до края на декември тази година, след което той ще бъде преподписан до края на април 2016 г. През останалото време финансирането се поема от държавно делегирания бюджет на Община Шумен, като за миналата година средствата са били в размер на 23 хил. лв.

От услугата се възползват лица, които получават месечни помощи по Закона за социално подпомагане, с доказана липса на доходи и без близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи, хора с минимални пенсии, а също скитници и бездомници.

Общината е осигурила и подслон за бездомните в студените зимни дни. Това са шест стаи с 15 легла в Центъра за временно настаняване на улица “Шуменска комуна” №22. Там бездомниците могат да прекарат до три месеца, а от стола на Общината им се осигурява топла храна.

С помощта на полицията и Спешна помощ в Шумен в най-студените зимни дни хората без подслон се прибират от улицата и се настаняват в общежитието на “Шуменска комуна”. Обикновено това са около 15 души, за които се знае къде са районите им на движение.

В момента в Кризисния център в Шумен са настанени около осем бездомни.

Общежитието на улица “Шуменска комуна” се ползва от Общината и за настаняване на хора, попаднали в екстремни ситуации, като тази, когато през зимата турски автобус с над 40 пътници катастрофира, а хората бяха приютени там и за тях се осигуриха топли напитки и суха храна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама