Създават детска къща "Слънчеви усмивки" в Търговище

07:29, 23 окт 15 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детска къща „Слънчеви усмивки” създава Клубът на нестопанските организации в Търговище. Тя ще се помещава в специално реновирано помещение в ромския квартал „Малчо Малчев” и в нея малчугани  ще придобият важни социални и образователни знания и умения. 

През учебната година, в съботните дни, в детската къща ще се провеждат групи за игра и допълнителни занимания. Децата ще имат възможност по интерактивен начин да усвоят знания и умения за обкръжаващия ги свят, да обогатят речниковия си запас от думи на български език, което ще подпомогне тяхната подготовка и адаптация към детската градина или училище.

Затова ще работи екип от специалисти: педагог, консултант ранно детско развитие и психолог. Заниманията в Детската къща ще са обособени в две възрастови групи – „Весела игротека“ за деца от 3 до 7 години и „Магията на думите“ за деца от началния курс на обучение.   В групата за по-малките структурираните занятия ще спомогнат децата да усвоят умения в петте области на развитие - обща и фина моторика, езиково-речево, емоционално, познавателно. В нея ще участват и техните родители, които ще се научат да играят заедно с децата си, да общуват и взаимодействат повече с тях. 

Групата „Магията на думите“ е предназначена за деца от 1 до 4 клас, които не владеят добре български език и имат затруднения в усвояване на учебния материал. Занятията ще се водят от педагог, квалифициран в работата си с деца билингви и обучен за работа в мултикултурна среда. 

Всеки месец двете групи ще посещават постановки на Кукления театър като това първо докосване до театъра като изкуство ще спомогне за изграждане на умения за социално общуване. 

"Предвижда се и организирането на еднодневна екскурзия до Варна с познавателна цел. Децата ще се возят на автобус, ще посетят зоологическата градина и аквариума, ще видят морето. За почти всички от тях това ще бъде първото им излизане извън града и със сигурност ще е наситено с емоции и нови преживявания", споделиха организаторите.

Отделно от детските групи в Детската къща ще бъде сформирана и група за родители, водена от психолог. В нея ще се работи за повишаване знанията и уменията на родителите относно различни области на детско развитие, ще се провеждат разговори на теми като: посещение в детската градина, готови ли са децата им за първи клас, как се справят с учебния материал. 

"Инициативата е продължение на едно успешно дългогодишно партньорство по програмата за микрофинансиране на жилищни подобрения на семейства с ниски доходи. Чрез нея се дава възможност на семейства, живеещи при лоши жилищни условия да извършат ремонти за подобряване условията в дома си. 

В рамките на тази 5-годишна програма ни се предоставя допълнително финансиране за осъществяване на социални и общностни инициативи за децата, с които работим. По този начин, в дългосрочен план ще се максимизира цялостното въздействие на програмата и семействата ще получат подкрепа за комплексно решаване на поне няколко от многобройните си текущи проблеми", информираха от Клуба на нестопанските организации в Търговище. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама