Гласуват три номинации за званието „Почетен гражданин на Сливен и Общината”

07:48, 23 окт 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима сливналии са номинирани за удостояване със званието „Почетен гражданин на  Сливен и Общината” за 2015 г.

Гласуването на номинациите ще стане днес по време на тържествената сесия на Общинския съвет. Тя ще започне от 10 часа в залата на Кукления театър.

Номинираните са Атанас Атанасов - за особени заслуги в областта на театралното изкуството и културата на град Сливен; Атанас Скатов - за проявен героизъм и популяризиране името на град Сливен и Желяз Кондев - за особени заслуги в обществения и културен живот на град Сливен и Общината.

Атанас Атанасов е сред най-ярките имена в съвременното българско театрално изкуство. През 1980 г., след завършване на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, започва творческия си път на сливенска сцена. В продължение на пет години изгражда забележителни образи от българската и световна драматургия. Има запомнящи се роли в български и международни филмови продукции, както и на сцените на много български театри. Атанасов е и режисьор. От 1991 г. преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Носител е на наградата „Добри Чинтулов” за 2015 година.

Атанас Скатов е роден в Сливен през 1978 г. Завършил е ПГЕЕ „Мария Кюри”. Магистър е по растителна защита на Аграрен университет – Пловдив и доктор на Хумболдт университет в Берлин. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател, мениджър в частния сектор в България и Германия. През 2012 г. започва да работи по проект „Изкачване на седемте континентални първенци без консумация на животинска храна”. На 24 май 2014 г. изкачи най-високия връх на планетата – Еверест. Само преди дни Скатов стана първият веган в света, изкачил връх Манаслу.

Желяз Кондев е собственик на Издателска къща „Жажда” в Сливен. Има богата творческа биография, награди от национални конкурси и др. Автор е на художествено-документален роман за Добри Желязков-Фабрикаджията, както и на романизована биография за Добри Чинтулов. През 2012 г. издава трилогията „Сказание за възрожденеца”, посветена на живота и делото на Добри Чинтулов, през 2015 г. издава първия том на биографичния роман за Васил Левски „Апостолът на българите”. Автор е на много книги, има десетки публикации в централния и местния печат, участвал е в много конференции, посветени на личности и събития, свързани с историята на Сливенския край. Той е щедър дарител. От 2006 г., заедно с общината, организира националния конкурс на името на Дамян Дамянов. Носител е на наградата „Д-р Иван Селимински” за 2012 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама