80 000 лв. ще плаща ЕВН на пострадало от токов удар дете

09:10, 23 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„ЕВН България Електроразпределение” ще трябва да плати 80 000 лв. обезщетение на дете, пострадало от токов удар. Решението е на Старозагорския окръжен съд.

Според исковата молба,  подадена от непълнолетния К.Д. чрез баща му, момчето е пострадало от токов удар на  30.09.2010 г. в Раднево. К.Д., който тогава бил осемгодишен,  и сестра му  отишли в клуба по борба, където той тренирал. Клубът се помещавал в бившата сграда на Гражданска защита. След тренировката момчето, сестра му и негов приятел, останали да поиграят на игрището за „Пейнтбол", в съседство със залата за борба. След като поиграли, децата отишли в съседен имот, който бил неограден и неподдържан, и в който имало изоставена тежкотоварна и подемна техника. Безстопанствените камиони били разположени в зона на отклонение, по което „ЕВН България Електроразпределение" снабдявало с еленергия Гражданска защита. Момчето и неговият приятел се качили на кабината на единия от камионите и започнали да се катерят върху фургон в каросерията, доближавайки се до жиците на отклонението. Тогава К.Д. бил покосен от токов удар.

 В резултат на инцидента момчето получило изгаряне на лявата ръка и двете стъпала, с наложила се в последствие ампутация на втория пръст на лявата ръка и от първи до четвърти пръсти на двете ходила. Това довело до трайно затруднение на движението на лявата ръка и двата крака на детето, които щели да му останат за цял живот. И сега (5 години след инцидента), болките и страданията на детето продължавали и по думите на лекарите така ще бъде до края на живота му. Според Експертно решение на ТЕЛК, пострадалият има 92 % степен на увреждане и нужда от чужда помощ.

Според заключенията на назначената комплексна съдебномедицинска и съдебнопсихиатрична експертиза, в резултат на инцидента К.Д. е получил трайно затрудняване на движението на лявата ръка и на двата крака, което ще остане за цял живот. Двамата експерти смятат, че като резултат от претърпения инцидент по-голяма е вероятността причинените травми да доведат до осакатяване на детето и до трайна промяна на личността му от гледна точка на неговото психическо състояние. Прогнозата е за влошаване на  здравето му.

След съдебно разследване Старозагорският окръжен съд със свое решение осъжда „EВН България Електроразпределение” да заплати 80 000 лв. парично обезщетение за претърпени неимуществени вреди на момчето, ведно със законната лихва.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама