Косьо Станев: Архитектурното наследство на Русе бе грубо игнорирано и изоставено

10:17, 23 окт 15 / Политика 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За културната политика на Община Русе може да се говори и пише много. Наша основна цел е съхраняване и развитие на нейната културна идентичност в цялото и уникално многообразие. Анализа и изводите от сегашната ситуация са безпощадни.

Община Русе безславно загуби състезанието за "Европейска столица на културата". Създадената за целта фондация „Русе – град на свободния дух”, не призна поражението си, и продължи да изземва функциите на общинския отдел „Култура”.

Същата фондация „Русе – град на свободния дух“ почти напълно дублира „Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата от бюджета на Община Русе“. Бяха принизени творческите критерии и художествено-обществената експертна оценка на проектите.

Същите се оценяваха от лица без опит и задълбочени познания в тази дейност и по отношение спецификата на културния живот в Русе – както исторически, така и актуални. Беше утвърдено статукво на постоянни получатели на бюджетни средства за реализация на проекти, които са почти едни и същи и близки до обкръжението на ГЕРБ.

Архитектурното наследство на Русе бе грубо игнорирано и изоставено. Все повече запада и утвърдения през годините културен живот, като дори фестивалът „Мартенски музикални дни“ загуби от своята привлекателност и самобитност.

Отчитайки всичко изброено до тук, ние предлагаме:

- Създаване на програма „Русе - Култура 21“съдържаща серии от инициативи, ориентирани към заздравяване на връзката между културата и устойчивото развитие на нашия град. Предлаганите от нас направленията са: Културни права; Културно наследство; Разнообразие и креативност; Култура и образование; Култура и околна среда; Култура и икономика; Култура, равенство и социално включване; Култура, градско планиране и публични пространства; Култура, информация, познания; Управление на културата.

- Реформиране и децентрализиране на културния сектор.

Създаването и определянето на ясни правила кои събития ще бъдат финансирани от Общината и повишаване ролята на отдел „Култура“.

Създаване на програма за насърчаване на детската и младежката аудитория.

Преобразуване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, Клуб на дейците на културата, Биг бенд – Русе и Общинския детски център за култура и изкуство в общински културни институти. В същата посока е и виждането ни за налагане на устойчив модел при провеждането на Националния ученически театрален фестивал „К. Михайлов“ и „Европейската театрална работилница“.

- Повишаване на субсидията за читалищата и „ФТТ „Найден Киров”.

- Отчитайки проблемите с архитектурното наследство на Русе, предлагаме създаването на „Архитектурен съвет“ и формиране на специализиран фонд „Русенско архитектурно наследство“, който ще подпомага финансово и методически собствениците на обекти – недвижимо културно наследство на Русе.

- Продължаване на фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът”, по формулата, по която бе създаден като проект.

- Създаване на възможности за реализация на мобилни проекти на местни творци и привличане на техни колеги от Дунавския регион.

С уважение

Косьо Станев

Кандидат за общински съветник от Българската социалистическа партия

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама