Изборният хаос в София вече е в разгара си

10:21, 23 окт 15 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хаосът в техническата организация за изборите в София вече е налице. Членове на Секционни избирателни комисии (СИК) масово се отказват заради сложността на вота в неделя. Специалисти и партийни щабове не крият опасенията си за сериозно забавяне в обработката на резултатите.

Една от причините за проблемите около вота и след това ще е и намаленият състав на столичната Общинската избирателна комисия (ОИК) от 41 на 19 души. Това стана с последните промени в Изборния кодекс.

Съчетаването на местния вот с референдума, преференцията за съветници, както и отново въведеният избор на районни кметове, сериозно усложняват изборния процес в София. Хората масово отказват да са в ръководството на комисиите, мнозина и изобщо в комисиите. Това признаха неофициално пред София Topnovini.bg от два изборни щаба. Отказите идват най-често след обученията, които от Общинската избирателна комисия (ОИК) провеждат на СИК-те. Големите партии такъв проблем нямат, увериха обаче от ГЕРБ.

Масово членовете на комисии се опасявали, че ще се наложи да чакат не с часове, а дори и с ден повече, за да предадат протоколите и бюлетините в ОИК. Тази година чувалите ще се носят в „Арена Армеец“.

От ОИК – София коментираха, че няма нищо необичайно в ситуацията със СИК-те. Промените до последния момент са нещо нормално при всички избори, а в София секциите са 1559.

Забавянето на обработката на резултатите обаче ще започне още в секциите – по време на гласуването ще има общо 4 бюлетини – за кмет, съветници, районен кмет и за референдума. Ако избирателят не иска да упражни правото си на глас и по четирите въпроса, тогава от комисията трябва да отбележат в списъка колко бюлетини са взети. Това се прави, за да може в края на изборния ден да излезе съпоставянето на дадени и пуснати в урните бюлетини. Макар и с малко забавяне ще има и при самото упражняване на глас с четири бюлетини. Проблем ще е и отчитането на преференциите.

Шефът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов увери, че са взети всички необходими мерки за да се избегне хаосът при преброяването на резултатите. „Предупредили сме хората, че обработката ще е малко по-бавна, но сме осигурили достатъчно компютърни пунктове“, посочи той.

На изборите 2011 г., когато 2 в 1 се избираше президент и местна власт, членове на СИК не можаха да предадат бюлетините си до следобеда на следващия ден. По опашките пред зала „Универсиада“ имаше и припаднали. Забавянето беше и заради многобройни грешки в протоколите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама