119 658 гласуват за кмет на Плевен в деня на вота

11:10, 23 окт 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
119 658 души, от които 7 столетници, ще дадат своя вот при избора за кмет на Община Плевен и общински съветници в деня на изборите за местно управление и национален референдум 25 октомври. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ярослав Димитров на пресконференция днес.

Той уточни, че има разминаване в броя на гласоподавателите за избор на кмет и на тези за национален референдум за електронно гласуване. Вторите са 124 820 души, а броят им е различен, защото някои хора нямат право да участват в местния вот по различни причини.

За първи път в Община Плевен ще гласуват 973 лица, които към дата 25 октомври 2015 година, имат навършени 18 години.

Ярослав Димитров припомни, че в битка за кметския престол на Плевен влизат 12 души. Броят на желаещите да заемат почетната длъжност „общински съветник“ възлиза на 445, а 83-а ще се борят за кмет на кметство. Избирателните секции са 168, допълни Ярослав Димитров и уточни, че 3 от тях са в УМБАЛ „Георги Странски“, 1 в затвора и 1 подвижна.

Интересно е, че броят на застъпниците на различните политически субекти представени на изборите, надвишава броят на членовете на секционните избирателни комисии: 1629 застъпника срещу 1464 членове на комисии. Председателят на ОИК обясни, че на практика застъпниците имат почти същите права като членовете на комисиите, което предполага „едно сериозно участие в изборния процес“.

4 социологически агенции са изявили желание да отразят деня на вота в Община Плевен. Това са Алфа рисърч, Екзакта рисърч, Институт за социални иследвания и маркетинг МБМД и Агенция Афис. Общият брой на анкетьорите е 65, като те ще покрият почти половината от секциите на територията на общината.

До момента има подадени 5 жалби и 1 сигнал в ОИК от различно естество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама