Около 3 млн.лв. за Ларгото се харчат непрозрачно, обявиха експерти

11:19, 23 окт 15 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 3 млн.лв. от парите за реставрацията на Ларгото не е ясно как и за какво се харчат, а в Министерството на културата цари неоживковизъм. Това обявиха членове на гражданската квота в работната група на министерството по проекта „Антична Сердика“.

В последните седмици избухна скандал около проекта, след като от ведомството го замразиха.

Консервацията на Ларгото се финансира с 15.3 млн. евро, от които 12.8 млн. са европейски средства, а близо 3 млн - държавно финансиране. В министерството на практика цари неоживковизъм – нямаме никаква прозрачност. Това не може да бъде работа на министерство в европейска правова държава, обобщи Кирил Чуканов.

Те ще настояват ведомството по всички проекти от национално значение на сайта си своевременно да публикува подробна информация, плюс проектната документация. Настояват и министерството има ангажимента да организира обществени обсъждания.

Манол Глишев пък предупреди, че надзиждането на каменните основи на практика разрушава античните останки отдолу. Той посочи, че след като са дадени пари за надграждането на тухлените зидове, сега ще се харчат нови средства за снижаването му. „Не се запазва релефният хоризонт. Пред нас се издига една бутафория“, посочи той. По думите му не е ясно също така тухлите дали са от лицензирана тухларна или са произведени някъде в България „едно към гьотере“.

Членовете на работната група също така искат да се опровергаят съмненията за злоупотреба с пари по проекта на най-високо държавно ниво.

Според тях и общината, която също е страна по казуса се е отдала на кризисен пи ар, където често кметът Йорданка Фандъкова играе доброто ченге, главният архитект Петър Диков – лошото. След това се прави работна група и накрая нещата се забравят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама