"Барометър България": Силите в края на кметската борба в Русе са изравнени, ясен е победителят на балотажа

11:22, 23 окт 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как са се променили електоралните нагласи на избирателите за участие в предстоящя на 25 октомври вот за кмет и общински съветници в Русе са проучили от "Барометър България".

Допитването е направено с телефонно интервю между 11 и 18 октомври сред 677 души на възраст над 18 г.

В сравнение с месец септември не се наблюдава повишаване на нагласа на анкетираните жители на община Русе да участват в изборите за местна власт. В периода 11-18 октомври 51,8% от респондентите са заявявили, че със сигурност ще гласуват, 15,7% отговарят "по-скоро да", 14,5% - "по-скоро не". Твърдо не биха гласували 9,5% от анкетираните, а 8,6% не дават отговор.

На въпрос за кой кандидат за кмет на община Русе биха гласували отново повечето от анкетираните са предпочели кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов. Този път обаче това са сторили 27,6% от тях. В сравнение с месец септември, се наблюдава спад с 3,3% за подкрепата на Стоилов.

За сметка на това за кандидата на Патриотите-ВМРО Искрен Веселинов биха гласували 24,1% - в сравнение с месец септември подкрепата за него се повишава с 2,1%.

"Така на практика данните показват, че Веселинов топи разликата с кандидата на ГЕРБ. От друга страна Стоилов губи от подкрепата на избирателите. Ако тенденцията се запази с тези темпове до края на кампанията, е възможно Веселинов да изпревари Стоилов", отчитат от "Барометър България".

Кандидата на БСП Божидар Йотов биха подкрепили 16,2% от анкетираните – през септември това са били 17%. За Галин Ганчев – кандидат на РБ, биха гласували 2,8% (септември – 3,1%), а за Стелиян Стефанов от АБВ – 1,3% (септември - 1,1%). За друг кандидат ще гласуват 4,6%, а 23,4% не са решили все още кого да подкрепят за кметския пост.

Разпределението на предпочитатанията на анкетираните жители на русенска община по отношение на листите с кандидати за общински съветници на различните политически формации сочи, че за ГЕРБ биха гласували 22,5%, за БСП – 12,5%, за Патриотите-ВМРО – 10,5%. За кандидат-съветниците на реформаторите биха гласували 5,5%, за тези от АБВ – 2,8%, за Атака – 3,1%, за НФСБ – 2,4%, а за кандидатите за съветници от БДЦ – 1,3%. Листата на друга формация биха подкрепили 7,2% от анкетираните, а нерешилите още коя листа да изберат са 32,2%.

И този път данните на "Барометър България" сочат, че най-вероятният балотаж, който се очертава за изборите за кмет на Русе, е между Пламен Стоилов и Искрен Веселинов. Третият кандидат, който би могъл да участва в балотаж – Божидар Йотов, издигнат от БСП, има все по-малки изгледи да се класира, тъй като данните сочат, че първите двама са далеч пред него.

В сравнение с данните от предното изследване на "Барометър България" за месец септември се наблюдава, че Пламен Стоилов губи подкрепа от близо 3%, а от друга страна Искрен Веселинов е единственият, който успява да мобилизира допълнителен вот и покачва резултата си с два процента.

От агенцията посочват, че това показва и тестваният балотаж между Стоилов и Веселинов, в който анкетираните русенци определят Искрен Веселинов от Патриотите-ВМРО за победил, като за него биха гласували 40,5%. При такъв вариант Пламен Стоилов от ГЕРБ би получил подкрепата на 32,4%, а 27,1% от русенци не биха гласували.

Въпреки че даннте сочат кои са участниците в балотажа, от "Барометър България" са запитали анкетираните как биха гласували и в други два варианта.

Ако до балотаж достигнат кандидатът на ГЕРБ Пламен Стоилов и този на БСП Божидар Йотов, то Стоилов би спечелил с резултат близо 2 към 1. Третият вариант, за който бяха запитани респондентите, е балотаж Веселинов – Йотов. При него убедително би спечелил кандидатът на Патриотите-ВМРО Искрен Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама