Гимназията по ресторантьорство в Плевен бе домакин на демонстрация по молекулярна кулинария

15:07, 23 окт 15 / Любопитно 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен бе домакин на демонстрация по молекулярна кулинария. Презентацията на непознатия за България начин за приготвяне на храна бе ръководена от шеф Криск Жишк и шеф Михаил, представители на Института за кулинарни изкуства във Варна.

Присъстващите на мероприятието имаха възможността да видят как се приготвя пяна за дегустация, както и да опитат как е на вкус.

„Целта на молекулярната кухня не е да ви нахрани, а да ви даде възможност да усетите множество вкусове без да преядете. Нека си представим, че сме на ресторант. Ще опитате две-три, максимум четири ястия, след което ще трябва да спрете. А целта молекулярната кухня е именно тази – да позволи дегустацията на много вкусове, без да затруднява организма“, разказа шеф Крис.

Шеф Михаил допълни, че молекулярната кулинария съществува от може би 30 години, но у нас все още не е позната. Освен пяна, може да се използват желе и органични вещества, които позволяват в тях да се имплементират различни вкусове.

Домакините от плевенската гимназия също бяха подготвили приятна изненада за своите гости – апетитен хляб и красиво изработени сладки.

На събитието присъстваха директорът на ПГРТО Невена Арабаджиева, преподаватели, ученици, професионални и любители кулинари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама