Откриха пречиствателната станция за отпадъчни води на Нови пазар

15:08, 23 окт 15 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Нови пазар бе открита в петък. Лентата на новото съоръжение прерязаха кметът на града Румен Панайотов и областният управител на Шумен Румен Панайотов. “Откриването на пречиствателната станция за отпадъчни води е финала на проекта за подобряване на водния цикъл на Нови пазар”, каза при откриването кметът Румен Панайотов.

Пречистването на водата става в три стъпала – механично, биологично и химично.

Съоръжението е построено в рамките на проекта “Изграждане на частична канализационна мрежа, ПСОВ и реконструкция на водопроводната мрежа на Нови пазар” по Оперативна програма “Околна среда”.

Общата стойност на проекта е 33 790 343 лв. От тях 21 891 965 лв. са осигурени от Кохезионния фонд, над 5.4 млн. лв. е държавното финансиране, а участието на Община Нови пазар възлиза на 860 888 лв.

След пуска на пречиствателната станция за отпадъчни води тя ще бъде предадена на ВиК-Шумен.

Съоръжението гарантира пречистването на отпадните води на 100% от населението на Нови пазар. “Така ще се реши проблема с опазването на околната среда, защото до момента мръсните води на града се изливат в Черно море”, заяви Румен Панайотов и добави, че съоръжението е проектирано така, че в бъдеще да се включат и съседните на града села.

По проекта за модернизиране на водния цикъл на Нови пазар е изградена над 14.5 километра канализация, а 17.3 километра тръби са реконструирани. Положен е нов над 7 километра водопровод и е обновена повече от 16.2 километра съществуваща водопроводна мрежа.

С реализирането на проекта е подобрено качеството на живот на 12 253 жители на града, а 2 949 жители са получили достъп до канализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама