Кажи „ДА“! Може да стане по-добре

16:00, 23 окт 15 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Даниела Божинова е автор на единственото проучване, направено от български изследовател на пряката демокрация в САЩ и на книгата „Хората решават. Референдуми, инициативи и отзоваване в САЩ“. До неотдавна съпредседател на ПП „Зелените“, тя е била техен кандидат в предишни парламентарни и евро-избори, както и за кмет на Бургас през 2011 г.

В навечерието на националния референдум относно въвеждане на дистанционно електронно гласуване би следвало да сме наясно с тежестта и последствията на решението, което се иска от нас, избирателите. В добрите стари демокрации би ни помогнала т.нар. „Брошура на избирателя“, която се изпраща служебно до всяко домакинство. В нея намират място (но по равно) всички аргументи „за“ и „против“, както и информация за комитети и партии, агитиращи от едната или другата страна, включително кои имена стоят зад различните тези. Това е важно, защото често имената служат като „информационна патерица“ за ориентиране в тезите, интересите и искреността на онези, които ни агитират.

В САЩ и Швейцария възлагат на специализирана публична институция да прави оценка на въздействието при отговор „Да“ и съответно „Не“ за всеки референдум т.е. какво и как ще се промени и колко ще струва. Тази оценка също стига до избирателя чрез брошурата. Разбирането е че той, избирателят в крайна сметка ще трябва да плати „корназлъка“ за вземането и изпълнението на дадено решение ( не че не го плаща отново той, когато се взема от институциите).

Е, у нас такава брошура няма. Въпреки препоръките за въвеждането й, дадени не веднъж от международни наблюдатели на наши избори, изпратени от уважаваните Съвет на Европа и ОССЕ.

Но ние българите сме интелигентни, ако и да даваме силен брейн-дрейн т.е. изтичане на мозъци през последния четвърт век към онези места, където глезят избирателите с информационни брошури. Също така влизаме в положение на затрудненията на бюджета – една брошура до всяко домакинство би струвала бюджетни пари! А парите едва стигат за партийни субсидии… Но това е друга тема.

Сега говорим за интелигентността на българския избирател да вземе решение без брошура и без сериозна информационна кампания, за каквато иначе преди месец се регистрираха 30 партии, една коалиция и 8 комитета.

Да се обърнем към здравия разум на българския избирател, който може би е леко объркан от опитите на опонентите на електронното гласуване да го сплашат с хакване, тежка конспирация и пълна подмяна на изборите и да го попитаме направо:

Ти харесваш ли българските избори? Уверен ли си, че са напълно честни и свободни? Смяташ ли, че избираме най-добрите, най-почтените, най-знаещите и можещите? Ако имаш и най-малко съмнение в избирателната система, ако не си доволен от българската демокрация, пробвай да направиш нещо:

Най-напред вземи да участваш в референдума – спомни си, партиите в парламента нарочно не промениха изискването за избирателна активност. Знай, че няма друга демокрация в света, която да е наложила такова изискване за пряк вот – активността на референдуми да е равна и дори по-голяма от участието в предишни избори. Депутатите можеха, но не премахнаха този кворум, защото предпочитат референдумът да не достигне въпросната активност от 3,500,585 души. Ако референдумът не успее, въпросът ще се върне за решаване от парламента, който ще го направи съобразно конюнктурата и партийните интереси.

Второ, гласувай с „ДА“ на референдума. Макар да няма пълна гаранция, че ще успеем, нека да дадем шанс на себе си, на кибер-поколенията и на онези българи в чужбина, които засега само пращат пари на роднините си – нека пращат и гласа си чрез електронното гласуване. Може пък да се получи по-добре? Е, само ако не смяташ, че все още не е станало достатъчно зле…

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама