Старозагорци ще се возят в най-модерните автобуси у нас

16:06, 23 окт 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Старозагорци ще се возят в най-модерните и екологични автобуси в България”, каза днес Йордан Николов врид кмет на Стара Загора. В Града на липите пристигнаха първите два соло автобуса, произведени от „Соларис“, Полша и първите два съчленени автобуса от „Сор Либхави“, Чехия.

„Градският транспорт е и социална политика, но няма как Общината да прави социална политика, докато има частен превозвач. След като свърши договора с него транспортът ще бъде на 100% общински”, обясни Николов. По думите му заслугата е на кмета Живко Тодоров, който успял да убеди правителството за парите, преразпределени по програма „Регоанлно развитие”, с които са купени новите автобуси.

Изпълнителите на 55-те нови дизелови автобуса за обществения транспорт, фирми от Полша и Чехия, поетапно ще доставят и останалите превозните средства до края на годината. Предстои обучение на шофьорите и механиците, след което автобусите ще бъдат включени в превозването на пътници по градската мрежа на общината. От 1 януари догодина всички автобуси ще се включат в автопарка на общинското транспортно дружество. Автобусите са с нисък под, капацитетът на съчленените е за 142 пътници, от които 43 са седящите места, а на соло автобуси е за 75 пътници, от които 31 седящи. Гаранционният им срок е 36 месеца и включва 350 000 км пробег. В продължение на 10 години производителите се задължават да осигурят гаранционно и следгаранционно обслужване, включващо доставка на резервни части.

        Двигателите на автобусите са дизелови с 6 цилиндъра  и отговарят на екологично изискване EURO 6. „Тези автобуси имат най-добрите показатели. Знаете, че минахме през обжалване на поръчката в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), но спечелихме и сега имаме най-модерните автобуси”, обясни Йордан Николов. Автобусите разполагат със система за видеонаблюдение и възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети. IP камери в реално време ще подават видеоинформация към центъра за контрол и управление на трафика и ще гарантират безопасността и сигурността, както на пътниците, така и на шофьора. „Щастлив съм, защото зная, откъде тръгнахме преди четири години. Автобусите са купени изцяло с европейски пари, общината не е дала нито лев. Най-добре е да се купи нещо качествено, отколкото да вземем евтино и след две тодини да започнем да ги ремонтираме”, каза Живко Тодоров, който е в отпуск, защото е кандидат за втори мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама