Говорителят на ЦИК отрече за указания изрично да се питат избирателите искат ли бюлетина за референдума

16:16, 23 окт 15 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На Общинските избирателни комисии не са давани указания да питат избирателя дали ще гласува и колко бюлетини да му бъдат дадени“, заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. Повод за коментара му е появилата се в медиите информация, че на членове на избирателни комисии са дадени указания изрично да питат избирателите искат ли бюлетина за референдума. „Въпросът е такъв, че избирателят да бъде подканен да гласува с всичките бюлетини. В момента, в който той влезе в избирателната секция и се представи пред секцията със своя документ за самоличност, и му се установят данните, на него да му бъдат предоставени бюлетините. И вече той да бъде този който да каже, ако не желае да гласува в определен вид избори или не желае да вземе определена бюлетина.“

Андреев обясни, че по време на обученията, които ЦИК е провела, е бил зададен въпрос „ами ако някой от избирателите поиска да не вземе определена бюлетина, указанията на ЦИК са били „на него да му бъдат предоставени всичките бюлетини за да не стане така, че утре той да каже аз бях лишен от възможността да гласувам в определен вид избор“.

Празната бюлетина е валидна, брои се като недействителен глас

„Тя си е валидна бюлетина, брои се като недействителен глас“ е коментарът на Александър Андреев. „Всеки избирател преценява дали да даде своя глас за определена листа или определен кандидат. В тази връзка, в бюлетини в които отбелязване няма или има погрешно отбелязване, или по някакъв начин следва да се считат за недействителен глас, те ще бъдат отразени като такива“. Така обаче няма да стане ясно дали хората са избрали да гласуват с т.н бяла бюлетина. По думите на Андреев, въпрос на допълнително решение е дали ще се прави анализ на недействителните гласове. Той посочи, че подобно предложение е имало по време на предходните избори и това може да се направи в един последващ момент, когато ЦИК реши да анализира причините за недействителните гласове, подадени в определен вид избор. „Това може да се реши след изборите, когато се види какво е съотношението на тези бюлетини“, каза той.

Как се процедира когато след 19ч. , в края на изборния ден, пред секциите все още има чакащи хора

Говорителят на ЦИК посочи, че редът в този случай е предвиден в изборния кодекс. „Денят може да бъде удължен в избирателната секция до 20 ч. При положение, че в 19 ч. пред избирателната секция все още има избиратели, които не са гласували, тогава председателят и секретарят установяват самоличността на тези гласоподаватели, събират личните им карти и ги допускат до гласуване в избирателната секция. Удължаването може да бъде максимум до 20 ч. След този час гласуването не може да продължи“. На въпрос как председателят на избирателната комисия преценява колко лични карти да събере ако пред секция има 50 души, Андреев коментира, че място за преценка от страна на председателя на комисията в този случай няма. Той е длъжен да вземе всички лични карти, след което избирателите започват да гласуват до 20ч. След този час, гласуването се преустановява.

Резултатите от изборите ще бъдат оповестени до 48 часа

Според Андреев е постижимо резултатите от изборите да бъдат оповестени до 48 часа, при добра организация и нормално протичане на отчитането на резултатите. „Няма причина в рамките на 48 часа да не бъдат обявени резултатите от гласуването, за да може там където ще има втори тур, той да бъде проведен на 1 ноември, другата неделя“. Той коментира още, че общинските избирателни комисии са инструктирани да не допускат стълпотворения на хора в секциите. „В Избирателния кодекс е предвидено да има по един застъпник на кандидатска листа и това е ограничението което е въведено законово и то трябва да бъде спазвано“. Освен това, общинските избирателни комисии са задължени да публикуват регистрите на застъпниците.

Попълване на регистъра на жалбите в изборния ден

Регистърът на жалбите ще бъде попълван непосредствено след като жалбите бъдат входирани в съответната комисия и в ЦИК. „Ще бъдат качвани, за да може всеки - наблюдатели, застъпници, кандидати, политически сили и избиратели, да следят какви са жалбите срещу нарушенията в изборния ден“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама