ОИК-Русе остави Чикагото в предизборната надпревара

16:28, 23 окт 15 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Венцислав Ангелов – Чикагото остава кандидат за кмет и за общински съветник, въпреки че е осъден с влязла в сила присъда на ефективно изтърпяване на наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на кокаин.

Това реши днес Общинската избирателна комисия, която се събра в 14.00 часа да обсъжда казуса. Членовете й са дискутирали и върху искането на Окръжната прокуратура транспарантът на партията на Ангелов, поставен пред Съдебната палата, да бъде премахнат от там.

До това решение членовете на ОИК са стигнали, след анализ на тесктове от Изборния кодекс. Те гласят, че нямат право да бъдат кандидати за кметове и общински съветници само хора, които са в затвора. Въпреки че органите на реда издирват Венцислав Ангелов, за да го пратят зад решетките, това още не се е случило и той е на свобода, макар и в неизвестност за властите. Поради тази причина Чикагото остава в предизборната надпревара, както за мястото на градоначалника, така и за такова в местния парламент.

Относно транспарантът му пред Съдебната палата, от ОИК са решили, че първо ще се допитат до и.д. кмет на Община Русе Димитър Наков, дали той е поставен на подходящо за това място, определено от нормативните изисквания. Ако това е така, агитационният материал няма да бъде премахнат, но ако няма право да се вее пред сградата, ще се подходи към процедура по премахването му, която обаче включва 3-дневен срок за обжалване, което значи – след изборите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама