Бъдещи готвачи учат занаята в ресторантска кухня в Шумен

16:38, 23 окт 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Абитуриенти от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен от месец са на стаж във винарна „Мадара” и се учат на занаята от двете майсторки-готвачки в заведението. Практиката е задължителна за 12 клас и зрелостниците са разпределени по ресторантите в града.

Всеки вторник Ян, Светослав и Алпай се въртят по шест часа около печките, облечени в красиви униформи и изглеждат съвсем като професионални кулинари. 

Съучениците споделят, че са избрали тази професия, защото готвенето ги влече, интересно им е. Приятели и роднини също одобрили избора им на специалност. И тримата определят занаята като лесен и забавен.

Ангажиментите им в кухнята на винарната започват с белене, рязане на зеленчуци, приготвяне на салати. Учат се и как да готвят ястията, препичат филии, работят на скарата, мият чинии. Бъдещите майстори споделят, че всеки ден научават по нещо и то не само от готвачките, а и от сервитьорите в заведението.

„Над 3000 евро получава готвач в Германия, който е завършил средно образование. Тук заплатата е 1000-1200 лв. и тя е добра за стартова”, разказват учениците.

И тримата смятат догодина по това време вече да работят по професията си и да започнат в заведения в Шумен, ако има свободни места.

В плановете им влиза и възможността да се преместят после във Варна или в ресторанти в други градове. Според бъдещите майстори, за да си добър готвач трябва първо да усвоиш тънкостите на занаята, да имаш усет към кулинарията, въображение и любов към храната.

Ян и Светослав харесват много телевизионното шоу „Мастър шеф”, но твърдят, че не биха се пробвали в подобно състезание, защото не си падат по медийни изяви. За разлика от тях, Алпай пък се вижда много добре в ролята на участник във формата.

Освен в учебната кухня и в тази на винарната, момчетата готвят често и в къщи. Майката на Ян дори се хвалела пред приятелките си, че само синът й приготвя ястията у дома и така тя си почива.

Покрай изучаването на готварската професия, тийнейджърите станали и по-атрактивни за нежния пол. „Момичетата много ме харесват, защото от добър готвач става и добър съпруг”, шегува се Алпай.

Винен кебап, пица, пиле по китайски, крем карамел са ястията, които момчетата приготвят вече почти без грешка и с удоволствие. Все още не са измислили свои собствени рецепти, но често експериментират с продуктите. Традиционният омлет например ставал много вкусен, когато към него се добавят подправки и вино.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама