Георги Стойчев: Пловдив може да бъде по-чист и аз ще направя всичко възможно това да се случи

17:13, 23 окт 15 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Стойчeв е инженер по биотехнологии, завършва университета по хранителни технологии - Пловдив. За кратко работи по научен проект към Българската академия на науките - Пловдив. От 2006 година до момента се занимава с консултантска дейност като одитор на стандарти в сферата на системи за управление на околната среда, на безопасността на храните, управление на качеството и информационната сигурност.По настоящем член на Управителният съвет на една от най-старите природозащитни организации в България - СНЦ "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ“.Кандидат е за общински съветник и за кмет на район Тракия от листата на коалиция "Обединени зелени" в Пловдив.

Какво ви подтикна да се кандидатирате за общински съветник?

От 2012 година се занимавам активно с проблеми свързани с околната среда, активното гражданство, опазване на културното наследство и проблемите с комуникацията между местната власт и държавни институции с гражданите (основно в Община Пловдив). Ангажиран съм с проблеми като незаконно строителство в защитена местност "Хълм на Освободителите"(Бунарджика), унищожителната реконструкция на културния паметник "Цар-Симеонова градина", опитите на Община Пловдив за унищожение на културен паметник "Булевард "Руски", унищожаването на лонгозна гора по проекта за построяване на "Дублиращ гребен канал", безпрецедентното унищожаване на зелената сиситема на град Пловдив и други. Участвал съм в оранизацията на много от протестите заедно с активни граждани и виждам, че по този анчин е много трудно да се повлияе на общинската политика, промяната трябва да дойде отвътре.

Кои ще бъдат вашите приоритети?

Здравето е най-важно за всеки от нас. Живеем в един от градовете с най-мръсен въздух в Европа. Смятам, че пловдивчани заслужават по-здравословна среда. Пловдив може да бъде по-чист и аз ще направя всичко възможно това да се случи - връщане на модерен и безопасен тролейбусен транспорт, адекватна грижа за зелената система и увеличаване на зелените площи, чисти улици и тротоари. Толериране на спорта най-вече у младите - лицензиране на Стадион Пловдив, оформяне на тревни игрища в междублоковите пространства и парковете, съединяване на мрежата от велосипедни алеи.

За да могат да се случат всички тези, а и други промени, хората трябва да са добре информирани и човек да може да вземе решение сам за себе си. Ще се погрижа информацията да стига до гражданите непроменена и навреме. Моя лична кауза и това, за което смятам да работя най-усилено, е повишаване на информираността на моите съграждани. Смятам, че пловдивчани трябва да знаят какво се случва с обикалящата ги среда - строителства, ремонти, предвиждани проекти. Всичко, което виждаме да се прави, но не знаем какво е и от кого се прави. Информация поднесена на достъпен език и на достъпни за всеки пловдивчанин места.

Споменавате различни каузи и протести, в които сте участвали, кой е най-наболелият проблем в Пловдив сега според вас?

През последните месеци беше възстановен плажът на река Марица, интересна иниациатива на младите архитекти и урбанисти от One Architecture Week, опитваща се да насочи погледите към бъдещето на реката. В края на миналата година пък имаше две обществени обсъждания - за екологична оценка на проекта за дублиращ гребен канал и идеен проект и прединвестиционни и хидроложки проучвания, възложени от Община Пловдив, които включваха "бетонен канал" и куп "атракции" в коритото на реката. Не за първи път виждаме скъпоструващи мегапроекти без особена мисъл за функционалност или обществена полза.

Пресен пример за това е строящият се незаконно в моментанов зоопарк, милионите дадени за почистване на речното корито, превръщането на пешеходния мост в търговски център с влакоподобна визия, което лиши пловдивчани от обществено пространство за наслада на пейзажите на Марица и др. Сега общината има желанието да застроява коритото на реката. Бях свидетел на изказването на арх. Илко Николов от трибуната на споменатото по-горе обществено обсъждане, че бетонирането на коритото с велоалея е същото като да направиш екопътека! Последното беше в отговор на предложенията ми за алтернатива на бетонното корито и използването на реката за място за отдих, разходка и образователни дейности.

В същото време общината отхвърля всякакви покани за каквито и да е обществени дебати по темата. Един такъв обаче се случи на 14 септември със специалисти и граждани на Пловдив, въпреки отказа от участие на общинарите. Беше проведен в много приятна обстановка, на сцена, вътре в коритото на реката. Имаше интересни и компетентни предложения за решаване на проблема с наводненията от преливането на Марица. Имаше много различни мнения как да ползваме реката без непременно да я застроим.Река Марица е едно от малкото останали зелени кътчета в Пловдив, което пловдивчани все по-малко познават и ползват. Мисля, че е време да променим тази тенденция и да се замислим за постоянно намаляващите зелени площи в любимият ни древен и вечен Пловдив.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама