Арестуваха каналджия и 26 бежанци край Стара Загора

17:13, 23 окт 15 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Каналджията и 26 бежанци от Сирия и Ирак са арестувани днес край Стара Загора. Под надзора на Районна прокуратура Стара Загора е започнато бързо производство срещу 51-годишния Васил В. от димитровградското село Черногорово, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

На автомагистрала “Тракия”, в района на Стара Загора, в посока към София,  се движел микробус „Фиат Дукато“ със софийска регистрация, управляван от Васил В.. При подаден сигнал със стоп палка от полицейски служител, водачът на автомобила предприел рязко спиране в близост до оградната мрежа на пътното платно, след което скочил от микробуса и побягнал. Той прескочил оградната мрежа, но е застигнат и задържан от патрулиращите полицаи.

При последвалия оглед е установено, че в каросерията на микробуса пътували 26 лица от Сирия и Иран,  между които малолетни и непълнолетни деца. Те влезли  в България без документи за самоличност.

Водачът и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ районно полицейско управление в Стара Загора. С постановление на наблюдаващия прокурор арестът на Васил В. ще бъде удължен за срок от 72 часа. В понеделник Районна прокуратура-Стара Загора ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка “задържане под стража” .

Извършен оглед на местопроизшествието, претърсване на товарния автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.

Предстои Васил В. да бъде привлечен като обвиняем по новоприетия изменен текст на чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено на повече от едно лице.  Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 5 000 лева до 20 000 лева.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама