Плевнелиев готов за вето на Бюджет 2016, ако парите за армията са малко

17:18, 23 окт 15 / Политика 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще наложи вето на Бюджет 2016, ако предвидените в него средства за отбрана са под 1.33% от БВП, какъвто ангажимент бе поет от политиците на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) през април т.г. 

"Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност. Световният геополитически ред драстично се промени. Имаме рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до нашите граници. В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО", казва държавният глава в интервю за ведомствения вестник "Българска армия". Той припомня още, че бюджетът за отбрана трябва да стигне до 2% от БВП в обозримо бъдеще.

Плевнелиев дава висока оценка на българските военнослужещи, като подчерта, че международните ни партньори също се изказват ласкаво за нашите офицери и войници, но армията спешно и отчаяно се нуждае от модернизация на техниката.

По темата с призивите на различни партии за свикване на КСНС, той заяви: "Напоследък, с чисто конюнктурни цели, някои партии започнаха полемика дали е наложително да свикам заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата с бежанската криза. Напомням, че заседание на Съвета по тази тема свиках на 20 ноември 2013 година. Още тогава беше отчетено, че миграционният натиск е сериозна заплаха за нашата сигурност. КСНС препоръча на изпълнителната власт и на основните звена в сектора за сигурност активно да анализират процесите, които създават рискове за националната сигурност, да създадат необходимите условия за противодействието им, както и възможността рисковете да прераснат в заплахи в дългосрочен план. Не е нужно да се свиква два пъти КСНС по една и съща тема за такъв кратък период от време. Това, което е нужно и е в интерес на държавата и на гражданите, е отправените от КСНС препоръки да бъдат прилагани".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама