Поискаха ново дело за граничаря, прегазил бебето в Крушевец

17:38, 23 окт 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) гледа днес делото срещу бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който през септември 2014 г. връхлетя на тротоар с автомобила си и уби 11-месечно бебе в количка в созополското село Крушевец, съобщи dnevnik.bg.

Стоянов беше осъден от Бургаския окръжен съд на 11 години затвор и 13 години лишаване от право да управлява автомобил, след това Апелативният съд в Бургас намали наказанията съответно на 7 и 9 години.

С противоположни съображения и защитата, и обвинението поискаха отмяна на присъдата на Бургаския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане.

Частният обвинител поиска делото да бъде върнато за ново разглеждане и определи решението на БАС като явно несправедливо и недостатъчно високо. Адвокатът на родителите на убитото бебе заяви, че има редица отегчаващи вината обстоятелства - прегазено е дете, престъплението е станало на пешеходна пътека, представлява грубо нарушение на правилата за движение и е извършено от длъжностно лице. Той посочи и че Костадинов е бил употребил алкохол и бил под въздействието на наркотици.

Защитата на Стоянов поиска връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на присъдата. БАС е допуснал съществено процесуално нарушение, тъй като не се е мотивирал, каза той. Има и противоречие за алкохолното съдържание в кръвта на подсъдимия в съдебната експертиза, направена в Бургас, и тази в София. Според него нарушението на правата за движение не може да е отегчаващо вината обстоятелство, както и че в Закона за движение по пътищата няма специални изисквания за хора с определена професия.

Прокурорът заяви, че решението на първоинстанционния съд е правилно и че поддържа жалбата за връщане на делото за ново разглеждане. Моралът, справедливостта, превенцията на подобен род престъпления и общественото очакване изискват по-високо наказание за деяние, представляващо особено тежък случай, заяви обвинителят.

Предстои ВКС да се произнесе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама