Скандал между Михаил Миков и бТВ заради участието на Борисов по „Нова“

19:40, 23 окт 15 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на БСП Михаил Миков и бТВ си спретнаха същинска медийна престрелка в последния ден от предизборната кампания. Тази сутрин червеният лидер трябваше да вземе участи в сутрешния блок на бТВ, но планираното интервю се е забавило. Според Миков това се дължи на медийните изяви на основния му опонент – премиера Бойко Борисов. Борисов бе на гости в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

Михаил Миков разпространи отворено писмо до медиите, в които пише,  че от bTV умишлено са забавили негово участие, защото по същото време в Нова телевизия е бил премиерът Бойко Борисов. Според него телевизиите имат "съгласувано поведение" и заподозря политическа намеса в поведението им.

Заради забавянето Миков е напуснал студиото преди да започне събеседването му с водещия Антон Хекемян. По-късно от бТВ категорично опровергаха обвиненията и оправдаха забавянето с актуалния поток от новини, които са приоритетни за телевизията пред интервютата с гостите в публицистичните предавания.

София Topnovini.bg публикува позицията на Михаил Миков и тази на бТВ без редакторска намеса:

Ето какво точно пише в писмото на Михаил Миков до медиите:

"До Средствата за масова комуникация

Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото писмо искам да внеса яснота по въпроса с обявеното ми участие в сутрешния блок на БТВ днес, което не можа да се състои по една или друга причина. Според поканата от страна на БТВ и екипа на

г-н Хекимян интервюто беше насрочено да започне в 08:05 часа. Съгласно уговорката бях в сградата на БТВ десет минути по-рано, което е обичайна практика. Няколко минути преди началния час на интервюто ми бях помолен да изчакам малко, после - още малко и така - до 08:40 часа, когато нямах повече възможност да чакам.

Причината за това забавяне не ми беше съобщена. При всички случаи не скучаех и успях да запълня времето си с развлекателни програми, защото по напълно случайно съвпадение по същото време в Нова ТВ се излъчваше на живо интервю с г-н Борисов, вкл. и по теми от предизборната кампания. От гледна точка на тази фактология остава впечатлението за съгласувано поведение на две телевизии, което нанася вреда и на зрителите, и на плурализма. И което има за резултат да даде ефир на едната гледна точка за проблемите и да заглуши другата.

Това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика. Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно. Това днес не беше направено от г-н Хекимян и БТВ.

Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това. За мен обаче е важно да се знае изрично: ние, от БСП, не се месим в ничия редакционна политика, но и не приемаме редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в нашата работа. Точно това изявление ме накара да се занимавам с този случай, който иначе бих подминал с безразличие.

Всички, които са очаквали да чуят днес нашата позиция по изборната ситуация и актуални политически въпроси, ще имат тази възможност отново днес от 18:00 до 18:30 часа в ефира на Канал 3. Използвам случая да поканя всички хора, които имат желание, да говорим за това, което ги вълнува. След 12:15 ще съм в гр. Кърджали. В 13:30 часа ще посетя община Ардино, от 15:30 - с. Долен, Златоград, от 17:00 часа - гр. Мадан, от 18:00 часа започва нашият митинг в гр. Смолян, след което от 20:00 часа ще бъда в с. Павелско, община Чепеларе.

Пожелавам на екипа на БТВ много здраве и професионални успехи!"

Позицията на бТВ относно обвиненията на червения лидер:

"bTV категорично отхвърля твърденията на г-н Михаил Миков за „съгласувано поведение между двете телевизии” и „заемане на страна в предизборния процес”.

Поканата към г-н Миков в нито един момент не е била фиксирана за 8:05 часа, както се твърди в неговото писмо. Поканите към гости за участие в актуалните предавания на bTV не са и не могат да бъдат с конкретен час на интервюто в ефир. Държим да подчертаем, че събитията от деня винаги имат приоритет пред планираните гостувания. Професионална отговорност на журналистическия екип е да реагира според тях.

Планираната за 8 ч. тема е нападението над полицай от таксиметров шофьор – актуално събитие и част от тревожна тенденция, която очаквахме господин Миков да коментира и в качеството си на бивш министър на вътрешните работи.

Освен това, през нощта преди предаването, край Павликени избухна магистрален газопровод - извънредна новина, на която нашите екипи трябваше спешно да реагират. При първа възможност в предаването беше включен кметът на Павликени с разказ за обстановката в района. Това извънредно интервю също беше проведено след 8 ч. и имаше приоритет пред планираните гостувания.

bTV по никакъв начин не е преустановила възможността за участие на г-н Миков в „Тази сутрин”. Напротив, очаквахме неговите коментари по актуалните теми, които със сигурност вълнуват всички зрители на bTV. Напускането на студиото от страна на г-н Миков бе негов личен избор.

bTV стриктно спазва принципите на независимата редакционна политика. Недвусмислено отхвърляме упреците на г-н Миков за преднамереност от страна на екипа и водещия на „Тази сутрин” - Антон Хекимян. Подчертаваме, че регламентът за участията на политическите лидери в актуалните предавания на bTV е изпратен в партийните централи далеч преди началото на предизборната кампания.

bTV Media Group осъзнава отговорността си пред обществото. Затова категорично се противопоставяме на опитите да се спекулира с името на телевизията, особено по време на предизборна кампания."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама