Президентът призова партиите да спазват благоприличие в деня за размисъл

20:02, 23 окт 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Призовавам политическите сили да уважим българския народ, като му предоставим един истински ден за размисъл – без манипулации, взаимни обвинения и провокации.

Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по националното радио и телевизия – БНР и БНТ, във връзка с предстоящите местни избори в неделя.

Законът гласи, че денят преди вота е предназначен за избиратели, които без да бъдат агитирани трябва да решат за кого да дадат гласа си.

„Предстоят местни избори. За първи път в нашата най-нова история съвместно с тях ще се проведе и референдум. Нека покажем, че сме научили уроците от близкото минало, когато скандали съпътстваха дори и деня за размисъл на българските граждани“, продължи изказването си държавния глава.

По думите му, както е станало ясно, от този подход губят всички, но преди всичко се губило доверието на хората, а то е най-ценният ресурс за всеки политик и всяка държава.

Плевнелиев бе категоричен, че застава зад пряката демокрация, която предоставя допълнителни, неизползвани досега възможности, които със сигурност ще обогатят демократичния модел в страната.

„Сега всичко зависи единствено от нас, милионите гласоподаватели – от нашата активност, от нашата отговорност и позиция за случващото се в държавата. Добра или лоша, активна или не, предизборната кампания е вече зад гърба ни. Остава един ден за размисъл и всичко идва в нашите ръце. В този ден нито един от нас няма да бъде обикновен избирател на лявото или дясното, надявам се и да не бъде пасивен гражданин, който с равнодушие и липса на позиция да се дистанцира от политическия живот в страната”, посочи президентът.

По думите му, тази неделя всеки българин може да гласува за добър стопанин на своето населено място.

„Тази неделя всеки от нас има в ръцете си още една много важна бюлетина, тази за референдума, с която да заяви недвусмислено желанието си да бъде част от решенията за България и да бъде чут“, каза още Росен Плевнелиев и призова да използват тази възможност като докажат, че българското гражданско общество е активно, разбира проблемите, дава решенията и изисква резултати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама