Венецианската комисия с критики към подготвяните промени в Конституцията

20:54, 23 окт 15 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Венецианската комисия разпространи официалното си становището относно подготвяните от Народното събрание промени в Конституцията. От комисията посочват, че измененията не отиват “достатъчно далеч”. Те препоръчват министърът на правосъдието да може да номинира главен прокурор, но не и председатели на върховните съдилища.

Този е същественият нов момент в позицията на органа на Съвета на Европа, в сравнение с предварителния вариант, в който по този въпрос се препоръчваше друго: 

„Да се преосмисли  ролята на министъра на правосъдието по отношение на Висшия съдебен съвет с оглед на риска от неправомерно вмешателство."

В окончателния вариант е направена корекция за ролята на министъра. И директно се поощрява правителството да бъде заинтересувано открито, а не задкулисно, от качествата на кадрите, които оглавяват държавното обвинение.

"Поради важността на преследването на престъпленията за ефективното функциониране на държавата би било разумно правителството да има някакво участие в назначението на главен прокурор", казва Венецианската комисия.

Институцията допуска "в този процес" по предлагането да участват и "уважавани от обществото и ползващи се с доверието на правителството хора".

Препоръката има базисно значение, защото чрез нея комисията акцентира върху разликата между съда и прокуратурата, като взема за критерий тяхната различна роля и функции, а не общото място, в което  са поставени от българската  конституционна уредба

Общото място на двете институции - че и двете са в съдебната система,  винаги е било опорната точка на опонентите на промените, които казват, че и съдиите, и прокурорите са "съдебни магистрати", тъй като заедно се намират "в съдебната власт" и следователно подлежат на едни и същи мерки за постигане на ефективност.

Според спецификата в устройството на българската съдебна система, комисията препоръчва председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд да се предлагат от съдиите в съответното върховно съдилище.

Венецианската комисия, съобразно спецификата, намира за допустимо  министърът на правосъдието да може да прави номинация за главен прокурор, наред  с прокурорската колегия. Правосъдният министър и по сегашния закон има това право и за трите върховни длъжности, но никой досега не се е възползвал от тази възможност явно. Сега Венецианската комисия препоръчва министърът да има тази  възможност възможността за номиниране на главен прокурор.

Това, отнесено към констатацията в доклада, че "в бившите социалистически страни прокуратурата е останала твърде мощна структура, която застрашава независимостта на съда",  изразява най-същественото: че с оглед на правото не само е допустимо да се третира различно съдът  от прокуратурата, но това е и наложително ако държавата претендира да е правова.

Същевременно Венецианската комисия препоръчва да се прехвърлят още от запазените за пленума на ВСС правомощия /пленумът се състои от всички членове на ВСС/ към двете колегии.

Цял набор от правомощия да преминат от пленума към съответната колегия, препоръчва комисията:

- Прекратяване на мандата на изборен член;

- Организиране квалификацията на съдиите и прокурорите и следователите;

- Предложения до президента  за назначаване или освобождаване на главният прокурор и председателите на двата върховни съда, т. нар. тримата големи и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама