Над 400 полицейски служители ще се грижат за реда и сигурността в изборния ден в Русенско

08:12, 24 окт 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областна дирекция на МВР – Русе и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе са създали необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на изборите за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25.10.2015 г.

В охраната на местата за гласуване, както и в различните мероприятия, свързани с изборите, ангажимент ще имат над 400 служители от ОД МВР - Русе и РД ПБЗН – Русе, Жандармерия и Гранична полиция. Те ще се грижат за сигурността на над 320 секции в областта. 

Със заповед на директора на ОДМВР Русе е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

От служителите на ОДМВР-Русе и РДПБЗН-Русе се извършват охранителни обследвания за сигурността на помещенията и сградите, където се намират всички секции и проверки за наличието на уреди за първоначално пожарогасене. На изборните комисии се дават указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 24 октомври 2015 г. след запечатването на изборните секции в 18.00 ч. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии на 25 октомври 2015 г. 

След поемане на охраната на 24 октомври до началото на изборния ден на 25 октомври в изборните места не се допускат лица по никакъв повод. В изборния ден полицията ще осъществява само външна охрана  на изборните помещения. Служителите на МВР могат да влизат в секциите само при необходимост – за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия. 

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство. Само по решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта и подсилено дежурство от всички Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.            Служители на ОДМВР извършват проверки в обектите, осъществяващи дейности с взривни вещества, средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общоопасни средства и е създадена организация в деня преди изборите до приключване на изборния ден да бъдат запечатани всички складове, съхраняващи взривни вещества и оръжия.

Съвместно с областната администрация на област Русе и ОИК са приети мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините до местата за съхранение и предаване на изборната документация на секционните избирателни комисии и бюра, както и обезпечаването на МПС, превозващи бюлетини и протоколите до ОИК, след приключване на изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама