Днес е ден за размисъл и агитацията е забранена

08:31, 24 окт 15 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е денят за размисъл преди утрешните местни избори и референдум за електронно гласуване и забранена всякаква агитация.

Общо 6 363 761 избиратели, от които 523-ма граждани на държави от Европейския съюз, ще избират в неделя кметове и общински съветници. В референдума имат право да участват само български граждани, в това число и сънародниците ни зад граница, които обаче нямат право да гласуват в местните избори.

Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.

Забранено е обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 25 октомври започва в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 ч.

Кмет ще се избира в 265 общини, а също и в 3192 кметства с над 100 жители, като в 415 от тях има само един кандидат. В София, Пловдив и Варна, които са с районно делене, ще се избират и кметове на райони.

За вота и националния референдум в неделя ще бъдат открити 12 314 секционни избирателни комисии в страната. Сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват само за националното допитване в 294 изборни секции в 45 държави.

Алкохолни напитки в София ще се продават и консумират свободно както в деня за размисъл, така и в деня на изборите, с изключение на училищата, където има избирателни секции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама