Представят маестро Димитров на матине в Старозагорската опера

09:47, 24 окт 15 / Култура 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългогодишният директор и главен диригент на Старозагорската опера маестро Димитър Димитров представят на матине днес от 11 часа в Операта.

Автор и модератор на матинето е д-р Емилия Жунич , гл.ас. в Институт за изследване на изкуствата при БАН.  В програмата участват солистите на Операта Александър Марулев, Милко Михайло, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Яница Нешева, съпровод на пиано Светлана Денева.

„Той беше вътрешният човек в операта, истинският чувствителен човек, нейното сърце и душа. За него операта бе размисъл, върху това как емоцията влияе върху облика на света и може да го промени. Почиташе музиката като най-непосредственото и спонтанно изкуство, изкуство на откровеното взаимодействие между логика и копнеж, дух и тяло. Неговият живот бе музиката като преживяване, като живот в живота, богатство, за което не ще се намери човек да му го отнеме. До съвършенство владееше сценичната философия, философия през чувството, своеобразен архив на човешката емоционалност и себепознаване”, казва за него Розалия Бикс в книгата си „Оперният театър на Димитър Димитров“ /2001 г./.

Според нея стореното от Димитър Димитров е епоха в развитието на националния ни музикален театър. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама