Първот издание на „Мулти култи китчън” във Велико Търново

11:37, 24 окт 15 / Любопитно 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново ще бъде домакин на първото издание на „Мулти култи китчън”  с организатор ЦМЕДТ ,,Амалипе”, съобщават от неправителствената организация. Инициаторите обещават истории от първо лице, уникални ястия и десерти, напитки, съвременно изкуство. Също така ромски танцов състав ще представи автентични фолклорни танци на 26-ти октомври 2015 г. в Арт клуб „ТАМ”, на ул. „Марно Поле“ 2.

Ще могат да се дегустирате традиционни ромски ястия, както и да се научи повече за ромската кухня и култура. Моделът „Мулти култи китчън” е разработен от Сдружение „Мулти култи колектив” през 2011 г. в подкрепа на интеграцията на чужденците в България.

Екипът кани представители на конкретна държава/общност да бъдат домакини на тематични културно-кулинарни събития, които включват дегустация на традиционни храни и напитки, разкази от първо лице за родната страна, демонстрация на традиционни дрехи, музика, танци, видео, организиране на различни работилници и т.н.

В София домакини на „Мулти култи китчън” са били чужденци от всички континенти, а гости – стотици усмихнати българи. Инициативата е обявена за „добра практика” от Европейската комисия и от есента на 2015 г. се провежда в още 6 български града, като един от тях е Велико Търново.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе” е водеща ромска организация, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество. Организацията играе централна роля в организирането на ромското гражданско движение и реализира застъпнически дейности за интеграция на ромите пред държавните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама