България, Сърбия и Румъния готови да затворят границите си, ако се наложи

13:17, 24 окт 15 / Политика 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България, Сърбия и Румъния имат готовност да затворят границите си, при положение, че Германия го направи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиерите на Сърбия и Румъния – Александър Вучич и Виктор Понта. Трите страни заявяват пълната си европейска солидарност, но няма да подложат трите народа на този натиск.

„Няма да изложим нашите страни на опустошителния бежански натиск. Ако вземете картата на Европа, ние ще станем буферната зона между Турция и Европейския съюз. Заявяваме пълната ни европейска солидарност. Все пак да се знае, че не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, ще затворим границите си. В Сирия има война – приемаме го. Но ние сме силно притеснени от огромния брой мигранти от Афганистан, Ирак, Иран. Ние няма да изложим народите си на този натиск“, каза премиера Бойко Борисов.

„Координираната ни позиция е, че изпълняваме задълженията си, солидарни сме, но отговорността не може да бъде само на едни държави. Ако има страни, които си затварят границите, имаме право да се защитим. Доброто решение е действието на цяла Европа“, заяви Виктор Понта.

„Ако някой счита, че Сърбия е мястото, където ще има 2 млн. бежанци това не е така. Ние сме готови да ги регистрираме и да изградим центрове“, подкрепи общата позиция сръбският премиер Александър Вучич.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама