Медицината на съня обсъждат на научен форум във Варна

13:58, 24 окт 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционната Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) започна своята делова работа в курорта "Златни пясъци". 200 лекари специалисти от страната и чужбина вземат участие в събитието. Темата на форума тази година е „Медицина на съня и неинвазивна вентилация“.

Научната програма беше открита от председателя на БДББ доц. д-р Диана Петкова, която приветства участниците с добре дошли във Варна и ги въведе в тематиката на събитието с примери за възприемането ролята на съня от учени и артисти през вековете.

От гост-лекторите пръв на трибуната излезе проф. Клаудио Басети от Швейцария - едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология.  Лектори и модератори на научната среща са проф. д-р Красимира Кисьова, проф. д-р Димитър Попов от МВР Болница и други.

В рамките на Есенната научна среща ще се проведе и модул за практическо обучение, в който участие вземат световните лидери в областта на апаратите за неинвазивна вентилация.

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване.

У нас пионер в лечението на обструктивната сънна апнея е Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, в която преди 14 години бе разкрит интердисциплинарен Център по медицина на съня. Научният форум продължава и утре.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама