Втори тип технология за електробуси е на изпитание във Велико Търново

14:27, 24 окт 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново се нареди сред малкото български градове, които са имали възможността в реално време да тестват двете водещи и най-модерни технологии в областта на електрическият обществен транспорт в момента в Европа и света.

След като през лятото на тази година в Старата столица в продължение на няколко дни и до съседните градове се движи електробус с батерии днес бе демонстринана и другата водеща технологична възможност за този вид устойчив и екологичен градски транспорт.

Представеният  електробус е на израелска фирма. Работи с ултракондензаторна технология. За зареждането му са нужни две станции, с мощност 150 киловата, разположени от крайна до крайна спирка. Зареждането става в рамките на 5-6 минути, което съвпадза с почивката на шофьорите. Разходът за километър пробег е едва 15 стотинки.

Едната от изградените зарядни  станции вече е изградена на обръщалото на автобусите в кв. „Бузлуджа“. Електробусът е най-икономичният транспорт през целия период   на експлоатация от 10-12 години и най-екологичният.

В представения електробус в един курс могат да си возят 90 пътника. Разполага с 29 седящи и 61 правостоящи места. Преди да дойде в старата столица, електробусът е тестван близо година в София.

Такава модерна машина има само в Тел Авив, а отскоро ще влезе в движение и в наша съседна държава. С нея в много голяма степен би се решил проблемът с вредните емисии във въздуха.

Предстои да бъде направен избор на най-подходящата и ефективна технология за условията на Велико Търново и близките населени места при предстоящото кандидатстване за европейско финансиране, на което общината вече има право с преминаването си във втора група от градове в България.

Изграждането на интегриран, устойчив и екологичен градски транспорт е един от приоритетите на общината през следващите години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама