Борисов, Понта и Вучич: Няма да изложим нашите народи на опустошителния бежански натиск

16:06, 24 окт 15 / Политика 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„България ще получи от Румъния цялата необходима подкрепа в борбата с мигрантските потоци, включително и полицаи по границата, за да управляваме кризата с бежанците колкото се може по-добре. На мнение съм, че това не е регионален проблем, а проблем на Европа. Общата ни стратегия е, че нашите три гласа ще се чуят по-силно заедно“. Това заяви минисър-председателят на Румъния Виктор Понта след срещата си с премиера Бойко Борисов и сръбския им колега Александър Вучич в резиденция "Бояна".

Крайовската тройка - България, Румъния и Сърбия, има готовност да затвори границите си за мигранти, ако Германия и Австрия затворят своите, обявиха премиерите след продължилата почти два часа среща.  Борисов уточни, че тримата дълго са обсъждали докъде може да стигне кризата с нелегалните мигранти. В крайна сметка според тях „няма светлина в тунела“.

„Не само, че не виждаме светлина в тунела, а все повече бежанци идват. Всички сме в Европа – тези хора къде ще живеят и какво ще работят, какви граждани ще са децата, които ще се раждат? Как ще бъде разпределена тази тежест? Затвори ли ще изградим в България и Сърбия, за да ги държим при нас, ако искат да идат в Швеция например?”, попита Борисов. Премиерът очерта три възможни варианта за Европейския съюз.

„Сценарий А - затваряне на границите. Сценарий Б - подпомагаме Труция, Ливан да  държат мигрантите там. Трети план - предаваме се. А сега вървим по най-глупавия сценарий. Унгария гради ограда, проблемът остава за Румъния, след това - за Сърбия и за България. Няма да допуснем народите ни да бъдат поставени в такава ситуация. Ние ще имаме готовност веднага да затворим границите. Няма да изложим нашите страни на опустошителния бежански натиск. Ако вземете картата на Европа, ще видите как ние ще останам буферната зона между Турция и Европийския съюз. Заявяваме пълната ни европейска солидарност. Все пак да знаят, че не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, ще затворим границите си“, заяви Борисов. 

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че по темата с бежанците няма никакво разногласие. Той беше категоричен, че стабилността на трите страни ще бъде първостепенен приоритет.

"Имаме най-трудните проблеми - през Сърбия са преминали най-много бежанци. От две посоки идваха бежанци и се разклоняваха. Сърбия не се оплакваше и не молеше за каквото и да е и нищо не получи", добави той. "За нас е по-важно сътрудничеството с България и Румъния. Този вид стабилност, която ни е необходима ще го постигнем. Ние сме за по-толерантно отношение", каза Вучич.

Той подчерта, че ще продължат да спазват решенията на Европейския съюз, но сценарият, в който милиони нелегални имигранти се насочват към Сърбия, Румъния и България е немислим и няма да бъде приет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама