Две жалби за нарушаване на изборното законодателство в Русе

19:43, 24 окт 15 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две са жалбите, които Общинска избирателна комисия - Русе е разгледала в днешния ден за размисъл, става ясно от публикувани решения на официалния сайт на институцията. 

Първата жалба е постъпила от гражданин и е срещу кандидат за общински съветник, с искане за сваляне на имунитета му. В случая ОИК отговаря, че съгласно чл. 160, ал. 1 от ИК от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите, регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор. Освен това искането е извън правомощията на настоящата комисия, поради което е оставено без уважение. 

Втората жалба е за периодично излъчване на реклама на политическа партия от електронно табло на ул. "Александровска". Тук комисията отговаря, че жалбата е неоснователна по две причини:Показване изображението на политическа партия на електронно табло не представлява осъществяване на преизборна агитация в 24 часовия срок преди предизборния ден. Изборното законодателство не предвижда партиите да премахват агитационните си материали – като плакати, билбордове и други в деня за размисъл. Липсват и доказателства визуалното изобразяване на политическата партия да е било съпроводено и с гласово съобщение призоваващо да се гласува за определена партия или кандидат за да се приеме, че е налице рекламен клип.

И двете решения подлежат на оспорване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама