И тази година опашки за смяна на зимни гуми в София

21:43, 24 окт 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От вчера опашки от автомобили се вият пред столичните гумаджийници.  Десетки столичани отново отложиха за последния момент слагането на зимните гуми на автомобилите си. Специалистите препоръчват летните гуми да се сменят веднага щом температури започнат да падат под 7°C, независимо дали има сняг.

„С летните гуми в такъв период спирачният път се удължава. И с метър да се удължи,  ще е фатално, ако има пешеходец на пътеката”. Това коментира за София Topnovini.bg Валери, който е собственик на сервиз.

Той обясни, че зимната гума е с по-мек каучук и с по-голямо сцепление на пътя. По думите му готвеният законопроект, зимните гуми да станат задължителни, трябва да се гласува по-скоро.

„Това е много добър вариант, който ще спаси много хора“, каза той.

Миналата година през октомври отново имаше опашки пред сервизите. Тогава дори някои работиха и нощни смени, за да могат да бъдат обслужени всички автомобили. Валери обясни, че ако и утре автомобилите са много ще работи с удължено работно време.

Засега смяната на гумите е препоръчителна. В началото на месеца в Народното събрание беше внесен законопроект, който предвижда задължаването на шофьорите да използват зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 март.

Досега единственото изискване бе дълбочината на грайфера на гумите да е минимум 1.6 мм. Тази условност даваше на много шофьори увереността, че могат да изкарат зимата и с летни гуми с по-дебел грайфер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама