Д. Николова: Обновяване на кварталите и водният цикъл са приоритетните ми задачи

15:47, 28 окт 15 / Политика 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С готови проекти за над 250 млн. лв. е готова да започне новия си мандат Детелина Николова, кандидат-кмет за Добрич от ПП ГЕРБ

-        Г-жо Николова, три мандата Вие сте кмет на Добрич. Какво Ви мотивира да поискате подкрепата на добричлии за четвърти мандат?

-       Гордея се, че, като кмет на Добрич от 2003 година, мога да застана с открито лице пред моите съграждани и да поискам да бъдем заедно и през следващите години, за да изградим до край започнатото. Нашият град заслужава да продължи пътя на успеха -  постигнатото да бъде запазено и да гарантираме, че то няма да бъде разпиляно и изгубено. През всичките тези години не предадох доверието на съгражданите ми, не подминах с безразличие нито един проблем, ангажирах институциите за развитието на града и резултатите от упоритата ни работа са видими. С привлечените чрез оперативните програми средства от европейските фондове бюджетът на Общината за инвестиции се утрои и в условията на икономическа криза ние постигнахме значителни резултати. Те са видими за всички и не могат да бъдат отречени. Градът ни осезаемо се промени. Ние осигурихме стабилна основа за развитието на Добрич и искаме да продължим да работим за нашия град – за нас, за нашите родители и нашите деца. Имаме знанията, опита и можем да реализираме всички свои идеи за доброто бъдеще на Добрич.

-        Кои са най-значимите успехи на Община Добрич през последния мандат?

-       Само за последните 4 години ние успяхме да привлечем 82 млн. лв., като Добрич се нарежда сред 10-те общини в страната, привлекли такъв голям ресурс от оперативните програми. Това безспорно се дължи и на факта, че успяхме в годините на икономическа криза да управляваме добре финансовото състояние, което е видно от кредитния рейнтинг на общината. Добрата финансова стабилност пък е тази, която ни прави надежден партньор и се цени и затова Добрич успя да привлече толкова средства, които инвестирахме и вече можем да кажем, че градът ни има своето „лице”. Ние сме една от общините, които въпреки трудностите, успяхме да реализираме и вече е факт регионалната система за управление на отпадъците. Близо половината от привлечените средства се изразходваха за това. Останалите средства са вложени в саниране на сгради – пет училища, четири детски градини, две детски ясли, пет музейни сгради, изграждане на съвременни центрове за настаняване от семеен тип на деца с увреждания, както и за ремонт на градския парк, който е най-старият в България и най-големият. Добрич е една от петте български общини, които имат развити всички социални услуги, които съществуват на този етап. Да не забравяме за спортната слава на Добрич. Благодарене на община, бизнес и граждани върнахме самочувствието си в традиционни колективни спортове – волейбол, хандбал, както и шахмат, лека атлетика и други.  Наред с тази ежедневна работа не сме спрели да надграждаме и можем да се похвалим и с това, че Община град Добрич е в първите редици на общините, предлагащи богато разнообразие от услуги за хората и бизнеса в Центъра за услуги и информация. Създадохме модел за подпомагане на инвеститорите с административни услуги и съкратени срокове. Предоставяме над 1200 електронни услуги. Общината и нейните професионални екипи заслужено получиха призовете за Електронна община, за най-добър сайт и достъп до информация, както и Етикет за добро управление. Но, всичко това щеше да е самоцелно, ако ние не работехме за духовното израстване на нашите съграждани, за утвърждаването на националните и добруджански обичаи и традиции, за патриотичното възпитание на младите хора, за развитието на фестивалния живот и подкрепа на младите таланти, които прославиха Добрич и България.

-        Сред основните проблеми, поставяни от добричлии е състоянието на улиците?

-       През последните 4 години по трансгранични програми бяха ремонтирани няколко големи улици в индустриалната зона – „Калиакра”, „Поп Богомил”, бул. „25 септември”. Вече са в процес на оценка проектите за асфалтиране и благоустрояване на част от булевард „Добруджа” /от площад „Вица Попова” до кръстовището на кв. „Рилци”/, както и улица „Ангел Стоянов”. Предвиден е ремонт на 42 км улици, който ще се извърши след реконструкцията на водопроводната система.

-        Появиха се коментари, че предизборно се асфалтират улици. Това отговаря ли на истината?

-       Започнаха ремонти по публичните обектите, пострадали при наводнението през юни миналата година. От фонд „Солидарност“ на Европейския съюз бе осигурено финансиране за 10 общински обекта, за които са отпуснати 1 255 404, 26 лева. Сред тях са участъци от коритото на река Добричка, улиците  "Иван Рилски", "Карвуна", Климент Охридски" , "Копривщица",  "Кубадин"  и  "Стоил войвода", които бяха най-сериозно засегнати от наводнението. Ремонтите започнаха сега, след като приключиха процедурите за избор на изпълнители. По Програмата за капиталови разходи на Общината в момента се изпълнява и благоустрояване в пространство на големи жилищни блокове по ул. „Силистра“, спортно игрище в жк „Добротица“ и междублоково пространство по ул. „Стоил войвода“.

 - Какво направи Община Добрич, за да привлича инвеститори и да съдейства за разкриване на нови работни места?

 - Макар и трудно, започна съживяване на икономиката в Добрич, най-вече на малки и средни производства. Общината е тази, която създава условия, тя адаптира инфраструктурата за инвестиции и подпомага бизнеса с облекчен режим на административни услуги. Икономиката в Добрич вече се съживява, а гръбнакът й са малките и средни предприятия. Една община, ако няма лицето, имиджа и управленеца, който да я позиционира в Европа, сред партньори, няма как да привлича инвеститори. Като град-община Добрич няма територия, която да предлага, за да се строят големи фабрики. Това, което направих, бе Общината да получи от държавата безвъзмездно три имота с обща площ 603 декара. Единият е теренът на бившата Топлоцентрала с площ 23 декара, където е изграден магазин „Кауфланд”. Вторият е т.нар. бивше поделение „Гърнетата” с площ 160 декара. Там дружеството „Папас олио” подготвя изграждането на завод за преработка на царевица. Безвъзмездно Общината получи и бившето военно поделение по ул. „Армейска” с площ от 420 декара. Там вече дружеството „Булмат” закупи терен от 100 декара, за да изгради нов завод за производство на меки връзки. Освен това, в промишлена зона „Запад” има закупени 28 декара от китайски инвеститор, който до края на годината ще направи първа копка на нов завод за фуражи. Има три инвестиционни предложения за изграждане на малки цехове за преработка на рапица и лавандула.  Седем са предложенията за преработка на суровини за хранително-вкусовата промишленост. Тава са работни места, които ще бъдат разкрити, след като, благодарение на много усилия, привлякохме инвеститори.

-        Какви са основните Ви приоритети за следващия мандат?

-       Община Добрич има готовност с работни проекти на стойност над 250 млн. лева., с които да продължи. Те бяха подготвени, без за това да се изхарчи нито лев от общинския бюджет. Акцент в тях са кварталите в града. Имаме разработени проекти за обновяване на 42 междублокови пространства в най-големите квартали в града – „Балик”, „Строител” и „Дружба” 1, 2, 3 и 4. Ще изградим детски площадки, места за отдих и спорт в тях, ново осветление, зелени площи. Сред новите проекти е и този за създаването на парк, който ще се казва „Св. Димитър”. Ще продължим да се грижим за училищата и детските градини и ясли, чиито сгради се нуждаят от реновиране. Община Добрич разполага с ресурс от 28 млн. лева за реализиране на проекти по оперативна програма „Региони в растеж”. Подготвен е и проект по програма „Транспорт” на стойност 41 млн. лева. Предвижда се да стартира и един много сериозен инвестиционен проект за над 100 млн. лева – този за водния цикъл, който е от изключителна важност за Добрич и добричлии. Усилията ни ще бъдат насочени в кварталите – за обновяване и саниране на панелните жилищни сгради, като се очаква през пролетта на следващата година да започнат същинските строителни работи.

-       Малко не Ви достигна, за да спечелите на първи тур и в неделя – 1 ноември, сте на балотаж. Как приемате този резултат?

- Сърдечно благодаря на всички избиратели, които ме подкрепиха и ми се довериха. За съжаление, избирателната активност на първи тур бе много ниска, както никога досега. Хората смятаха, че изборите са предрешени. В самия изборен ден, към 11 часа, „социолози“ разпространиха лъжлива информация, че Детелина Николова и листата на ГЕРБ печелят с 64 %, което изигра изключително вредна роля. На практика, в Добрич в една четвърт от секциите хората не гласуваха, с което не поеха своята отговорност. А, да оставиш друг да взема важните за живота ти решения, променя собствената ти роля на гражданин.

Вярвам, че на втори тур съгражданите ми ще бъдат по-активни и ще гласуват, за да можем да продължим възходящото развитие на Добрич, като европейски град, достоен за нашите деца. За мен Добрич е кауза. Искам да призова добричлии – в неделя, на 1 ноември, на втория тур на изборите за кмет, да излязат и да гласуват, за да бъде изразена истинската воля на хората, за да имаме самочувствието и правото да кажем „Ще работим за доброто бъдеще на нашия град – Добрич, с хората, които знаят и могат да го направят!“ Затова се обръщам към добричлии – доверете ми се и ме подкрепете за доброто на нашия град! Гласувайте на втория тур с №4 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама