Парламентът прие създаването на Национална програма за справяне с бездомните кучета

11:57, 29 окт 15 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха създаването на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета като приеха с голямо мнозинство на първо четене промени в Закона за защита на животните.

С 98 гласа "за", 8 въздържали се и един "против" законът беше приет, а основната цел на промените е създаването на цялостна стратегия за овладяване на проблема с бездомните животни в градовете на страната. Една от основните цели на гласуваната Национална програма е управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация.

В мотивите на промените в закона се изтъква, че в момента се полагат различни подходи за решаване на този проблем, но те не са довели до задоволителни резултати. Затова е необходима единна стратегия, заключават вносителите на промените.

Стратегията ще бъде изготвена от Министъра на земеделието и храните. Участие в изработването й ще вземат също и Националното сдружение на общините, Българският ветеринарен съюз и организациите за защита на животните с нестопанска цел, гласят поправките.

Кметовете на общините ще организират изпълнението й и ежегодно до 1 март ще внасят отчет за това пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Срокът за приемането на Националната програма и на наредбата е 6 месеца от влизането в сила на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама