В Доходното здание връчват Националната литературна награда „Елиас Канети“

06:23, 30 окт 15 / Култура 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 30 октомври, от 18 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои тържествената церемония по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2015, съобщават от пресцентъра на община Русе.

Наградата се учредява през 2005 г. от Община Русе със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател- нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията.

В тазгодишното шесто издание на конкурса, 7 са претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“, селектирани сред 37 предложения от експертната комисия в състав проф. дфн Милена Кирова, проф. дфн Пенка Ангелова, доц. д-р Борис Минков, проф. дфн Виолета Дечева, писателката и носител на наградата за 2009 година Ивайла Александрова, д-р Мая Ангелова и Владислав Атанасов.

Номинирани за престижната титла са Иван Станков със „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонение наесен“, Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“, Явор Цанев с „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с романа „При входа на морето“.

Имената на номинираните станаха ясни на 24 октомври след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени. Освен статуетка и грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5000 лева и признанието на широката публика.

Носители на наградата от годината на нейното основаване до днес са популярни български писатели като Константин Илиев, Алек Попов, Ивайла Александрова, Галин Никифоров и последният носител на наградата за 2013 година – Милен Русков, с култовия роман „Възвишение“, който спечели и Наградата за литература на Европейския съюз през 2014 г.

Водещи на тържествената церемония ще бъдат актьорите от Русенския театър Ралица Константинова и Ивайло Ненов. За празничната атмосфера на програмата ще допринесат и талантливите ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе: пианистите Катрин Терзич и Николай Желязков, флейтистът Димитър Димитров и китаристите Калина Костадинова и Ерик Юргас.

На церемонията ще присъстват и част от номинираните автори, а наградата ще бъде връчена от Димитър Наков, временно изпълняващ  длъжността Кмет на Община Русе. Събитието се организира от Община Русе и е с вход свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама