Национално изложение на породата Ил дьо Франс

09:07, 30 окт 15 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес и утре в село Царевец ще се проведе Национално изложение на породата Ил дьо Франс в България. Събитие се организира от Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България. Породата е внесена в България преди 45 години, а Асоциацията е учредена месец декември 2005г. и работи успешно вече 10 години. Целта на Асоциацията е да защитава и обслужва интересите на членовете си като подпомага, обединява и насочва техните усилия и дейността им за повишаване на икономическата ефективност от отглеждането на животните от породата Ил дьо Франс; да допринася за повишаване на генетичния прогрес на породата в България и да гарантира породната чистота. 

В Асоциацията членуват около 50 овцевъди, от цялата страна. В дейността на Асоциацията вземат участие специалисти, зооинженери, ветеринарни лекари и учени  от Аграрния факултет при Тракийски Университет - Стара Загора, ЗИ - Ст.Загора, ИЖН - Костинброд. 

Многократен носител на призове за елитни животни сред тънкорунните породи овце е Добруджанският земеделски институт в Ген. Тошево. Години наред научният институт край Ген. Тошево участва в изложенията и неизменно води класацията в селекцията на тънкорунното овцевъдство.

Научните изследвания по животновъдство в института започват от 1952 година. В резултат на задълбочена селекция е създадена Североизточната българска тънкорунна порода от добруджански тип. Макар селекционната дейност в животновъдството да се прекратява през 1972 г., институтът поддържа единственото стадо в България от тази порода. През последните години тук се отглеждат и кръстоски между майки от Североизточната българска тънкорунна порода и бащи от месодайната порода Ил дьо Франс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама