Втората Харитонова преправка на „История славянобългарска“ с премиера в Русе

07:09, 31 окт 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 31 октомври, от 16.00 часа в Регионален исторически музей– Русе ще бъде представено уникалното първо фототипно полиграфическо издание на Втората Харитонова преправка на „История славянобългарска“ (Чирпан 1831). Организатори са дамите от „Сороптимист интернешънъл” - Клуб Русе.

Във връзка с честването на 250 години от написването на История славянобългарска, клуб „Сороптимист интернешънъл „Старинен Пловдив“ инициира отпечатването на първото фототипно издание на академично определяната като „Втора Харитонова преправка” на „История славянобългарска“. 

Изданието се реализира по проект „Знанието подкрепя образованието“, в помощ на квалификационни образователни курсове за момичета от икономически изостаналите региони като Видин, Монтана, Източни и Западни Родопи, Странджа Сакар и др. Целта е да бъде събуден интересът на младите хора и да бъде предизвикано тяхното мотивирано участие. За да се постигне ангажираност, обучението няма да е безплатно, съобщават инициаторите.

Организацията ще покрие по-голямата част на обучението, но участниците трябва да живеят с разбирането, че това е и тяхна инвестиция, която е етап от пътя до избраната цел, съобщиха още организаторите.

Търсеният ефект е т.нар. „Girls’ effect“ („Ефектът на МОМИЧЕТО“), чиято философия е, че едно образовано и здраво момиче, ще отгледа и възпита здрави и образовани деца. Всеки от присъстващите на представянето ще има възможност да закупи книгата на цена от 50 лв., като парите отиват за подкрепяната кауза, съобщават още организаторите на събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама