Инспекцията по труда провери 92 фирми в Шуменско през октомври

07:29, 31 окт 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на „Инспекцията по труда” в Шумен са извършили проверки в 92 малки и средни предприятия в региона. За първи път са инспектирани 16 фирми.

През периода са постъпили 20 сигнала за нарушения на трудовото законодателство- по заплащането са 7, 10 са свързани с възникване и прекратяване на трудовите правоотношения, други два - с нарушения на работното време.

Общо констатираните нарушения са 519, като повечето – 306 са по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Инспекторите са констатирали, че масово работодателите не спазват инструкциите за инструктажите – не е проведен такъв в 33 случая, имат пропуски по периодичните прегледи и ремонти на машини и съоръжения – 6 бр., по обозначаване на опасности със знаци – 10 бр.

Има и 55 нарушения по безопасност на работното оборудване – за неосигурена защита от ел.ток, липса на предпазни устройства и др.

42 са констатираните нередности по хигиена на труда, по липса на данни за факторите на работната среда, неизвършени медицински прегледи, а 15 са пропуските по санитарно – битовото обслужване.

По трудовите правоотношения са установени 213 нарушения в т.ч. по възникване на трудовите правоотношения – 63 бр.; по заплащането – 58 бр., по допълнителните възнаграждения – 23 /в т.ч. за работа на официален празник – 18 бр.; за трудов стаж и професионален опит – 5 бр. и др.

От Инспекцията по труда в Шумен са издали 475 предписания за преустановяване на нарушенията на трудовото законодателство, допуснати от работодателите.

Съставени са 18 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 22 наказателни постановления.

Влезлите в сила постановления са 22 на обща стойност 27 180 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама