Заради изборите звената БДС в Русенско отново работят извънредно

08:34, 31 окт 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областна дирекция на МВР – Русе и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе отново създават необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на балотажите на местните избори на 1 ноември, съобщават от ОД на МВР.

В охраната на местата за гласуване, както и в различните мероприятия, свързани с изборите, ангажимент ще имат служители от ОД МВР - Русе. Те ще се грижат за сигурността на секциите, които ще бъдат разкрити в населените места в областта за балотажите.

Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите, създаден със заповед на директора на ОДМВР Русе и функционираше за изборите на 25 октомври ще продължи своята работа и за балотажа. Щабът отново ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 31 октомври след запечатването на изборните секции в 18.00 ч. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии на 1 ноември.  

След поемане на охраната на 31 октомври до началото на изборния ден на 1 ноември в изборните места не се допускат лица по никакъв повод. В изборния ден полицията ще осъществява само външна охрана  на изборните помещения. Служителите на МВР могат да влизат в секциите само при необходимост – за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия.

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство. Само по решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост. В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта и подсилено дежурство от всички Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.

Служители на ОДМВР извършват проверки в обектите, осъществяващи дейности с взривни вещества, средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общоопасни средства и е създадена организация в деня преди изборите до приключване на изборния ден да бъдат запечатани всички складове, съхраняващи взривни вещества и оръжия.

Съвместно с областната администрация на област Русе и ОИК са приети мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините до местата за съхранение и предаване на изборната документация на секционните избирателни комисии и бюра, както и обезпечаването на МПС, превозващи бюлетини и протоколите до ОИК, след приключване на изборния ден. След това от ОИК до ЦИК, съобщават още от ОД на МВР.

Звената БДС отново ще работят извънредно. Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи.

На 31 октомври звената за издаване на документи за самоличност в сградата на ОДМВР Русе (бул. Ген.Скобелев 49) и в районните управления в градовете Бяла, Две могили, Ветово, Сливо поле ще бъдат отворени от 08.30 ч. до 17.30 ч., а на 1 ноември /неделя/ - от 08.00 до 18.30 часа. По- подробна информация ще откриете в интернет на: http://www.ruse.mvr.bg/Prescentar/Novini/news151015-BDS.htm

Служителите на група „Миграция” при ОДМВР - Русе също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама