В София в събота и неделя

09:40, 31 окт 15 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Supercross Sofia - 31 октомври и 1 ноември в Зала „Арена Армеец“

За феновете на моторните спортове в събота започва Supercross Sofia 2015 - Битката за София. За първи път България ще домакинства муждународно състезание по суперкрос, което ще се проведе тази събота и неделя - 31 октомври и 1 ноември в зала „Арена Армеец“. 

България е предпочетена пред Румъния и Сърбия за домакин на първия шампионат в Източна Европа не само заради локацията и подходящото време на провеждане, но и защото единственият състезател в AMA Supercross шампионата от Източна Европа е българинът Стоян Рашков.

Трасето в зала „Арена Армеец“ е проектирано от Ерик Пеноар, който организира състезанието от 25 години. Поради проточилите се отчитания на протоколите от изборите, екипът на Перонар е разполагал с много кратко време за изграждането на трасето и са работили денонощно от сряда насам. 

От 12:30 до 14:30 часа организаторите осигуряват достъп на публика до трасето за желаещите да наблюдават тренировката на състезателите. Влизането в залата ще става през вход В1 като за тренировката не е необходимо представяне на билет. Входът е свободен за всички желаещи.

Вечерта от 19:00 часа започва същинското двудневно състезание. Като шампионатът освен зрелищно шоу с мого музика и пироефекти, обещава и много емоции, награди и игри с публиката. 

Програма: 

31 октомври 2015

19.00ч. ОТКРИВАНЕ 19.20ч. ПЪРВА КВАЛИФИКАЦИЯ 19.30ч. ВТОРА КВАЛИФИКАЦИЯ 19.50ч. Last Chance Qualification (LCQ) и 20.00ч. ПОЧИВКА 20.15ч. Hot Laps и Bracket Race 20.30ч. Supercross Junior – състезание клас 65ку. 21.00ч. Финално състезание 21.15ч. Награждаване на победителя на деня

1 ноември 2015 14.00ч. ОТКРИВАНЕ 14.20ч. ПЪРВА КВАЛИФИКАЦИЯ 14.30ч. ВТОРА КВАЛИФИКАЦИЯ 14.50ч. Last Chance Qualification (LCQ) и 15.00ч. ПОЧИВКА 15.15ч. Hot Laps и Bracket Race 15.30ч. Supercross Junior – състезание клас 65ку. 16.00ч. Финално състезание 16.15ч. Награждаване на „Краля на София“ 30.10.2015

Хелоуин партита със свободен вход 

31 октомври, събота 

Дeтcки пpaзник зa Bcи Cвeтии в ЅkуСіtу Маll от 17 ч. Maлчyгaнитe щe pиcyвaт, oцвeтявaт и твopят, щe ce cъcтeзaвaт в paзлични игpи, щe ce мacкиpaт в пpизpaчния Fасе Раіntіng кът, a oнeзи, кoитo пpиcтигнaт, oблeчeни в пpeдвapитeлнo пoдгoтвeни кocтюми, щe yчacтвaт в Xeлoyинcкoтo дeфилe, в кpaя нa кoeтo нaй-aтpaктивнo мacкиpaнитe дeцa щe пoлyчaт нaгpaди. Пapтитo щe зaвъpши c дeтcкa диcкoтeкa и пoдapъци зa вcички. 

Хелоуин в мол Bulgaria Mall от 12 до 18 ч. 

Вulgаrіа Маll щe пocpeщa мaлки и гoлeми тaлacъми, вeщици, мaгьocници и дpyги cтpaшни гepoи. Cтpaxoвити пecни щe пoдбиpa DЈ Mapтeн. Лaкoмcтвa, игpи и изнeнaди щe пoднacят мaгьocникът АndrеаЅ и Инcпeктop N-ЈОY. 

Филиaл „Cepдикa” нa Cтoличнa библиoтeкa от 12 ч, yл. „Cepдикa” 1 

Нaдпpeвapa зa нaй-opигинaлeн кocтюм зa Xeлoyин. Пoбeдитeлитe щe cи тpъгнaт c нaгpaди. 

Paradise Center от 12:00 и 19:00 ч. 

Изнeнaди зa дeцa, pиcyвaнe нa лицa, cнимки и кocтюми, oт 12 ч, нa eт. +1, нaд Цeнтpaлeн ceвepeн вxoд. Както и кoнцepт нa xип-xип изпълнитeлят Aтaнac Koлeв, oт 19 ч, нa Boднa cцeнa. 

Meгa Moл Coфия 

Meждy 12 и 20 ч, пpикaзнaтa вeщицa щe paздaвa лaкoмcтвa нa дeцaтa, мacкиpaни зa Xeлoyин. Oт 15 дo 18 ч. щe започва твopчecкa paбoтилница за изpaбoтване на мacки зa Xeлoyин. Пpeмepeтe cили и в зaбaвнa игpa. 13 тикви щe бъдaт cкpити из цeлия тъpгoвcки цeнтъp. Oнeзи, кoитo имaт нaй-силeн oткpивaтeлcки нюx и ycпeят дa нaмepят cвoятa тиквa фeнep, щe пoлyчaт нaгpaдa cпeциaлeн Xeлoyин ceт cъc cлaдки изкyшeния cлeд кaтo зaнecaт нaxoдкaтa cи нa бюpo „Инфopмaция”. 

Mish Mash Fest – The Halloween Edition Съюза на архитектите на адрес София, ул. “Кракра” 11 31 октомври, събота от 11 до 19 ч. Момичетата от града ви канят на третото издание на Mish Mash Fest – The Halloween Edition. След като първите две издания на феста ни срещнаха с много хубави хора и добри идеи, отново сме ви подготвили един шарен и усмихнат вещерски празник на оригиналния авторски почерк, талантливите хора и добрия вкус. Очакват ви безброй грим и стайлинг демонстрации, лични консултации и фотосесии. 

"Хамлет" в Народен театър "Иван Вазов" – Голяма сцена 31 октомври, събота от 19:00 ч. 

Четиринайсет години режисьорът Явор Гърдев преследва своята мечта да постави великата Шекспирова трагедия. Сценичната му версия не е музейна възстановка на епохата или видът театър от времето, по което е писана пиесата. Без да бъде конкретизирана прекалено, обстановката в замъка Елсинор, където се развива кървавият конфликт, се доближава по-скоро до представите ни за днешния ден.

Репетициите на постановката започнаха в началото на лятото с прецизна и усърдна работа върху текста и работата на актьорите с мерена реч. Още тогава режисьорът заяви своето намерение да защити поставянето на този текст не само на смислово ниво, но и като Форма. Приятна изненада  е изборът на превод. След подробен сравнителен анализ на различни варианти за своята сценична версия Явор Гърдев избира шестнайсетия поред превод на пиесата – от проф. Александър Шурбанов. 

Режисьор: Явор Гърдев  Сценография и костюми: Никола Тороманов  Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова  Сценография и костюми: Венелин Шурелов  Участват: Леонид Йовчев, Мариус Куркински, Светлана Янчева, Валентин Ганев, Весела Бабинова, Христо Петков, Иван Юруков, Ованес Торосян, Калин Яворов, Елена Телбис, Павлин Петрунов, Александър Узунов, Зафир Раджаб, Петко Венелинов, Даниел Пеев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Гергана Арнаудова, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Виктор Танев, Станислав Генадиев, Филип Миланов, Виолета Витанова, Елена Господинова, Кире Гьоревски, Емил Марков, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Калин Яворов 

Изложба "Пикасо. Вечното търсене" в Националната галерия – "Двореца" – от края на октомври до 25 януари 

Специално изготвената за България изложба "Пикасо. Вечното търсене" ще представи у нас в рамките на три месеца общо 85 творби на гениалния испански художник. Произведенията са осигурени от къщата-музей "Пикасо" в Малага. Те са изработени между 1920 и 1971 година. 

Експозицията се състои от 78 литографии и 7 керамики в оригинал на Пикасо. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра като например интерпретации по Кранах и Дьолакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките са вдъхновени от бикоборството. Експозицията се организира от Посолството на Испания в София и института "Сервантес", със съдействието на Министерството на културата на България и Столичната община.

Диригентът Максим Ешкенази кани децата на среща с Моцарт

Зала “България” - 1 ноември, неделя от 11,30 часа

В своя четвърти сезон "Фортисимо Фамилия" продължава да срещат децата и техните родители с известни композитори и любими музикални шедьоври. Първата "музикална среща" ще бъде с Бетовен в концерта "Бетовен и малкия Ото". На 1 ноември Малкият Ото ще се срещне с великия композитор, а какво ще си кажат, ще бъде изненада за зрителите.

Децата ще се запознаят не само с музикалното творчество на Бетовен, но и ще научат много интересни факти от живота му. Водени от приказния герой Малкия Ото, малчуганите ще бъдат изпратени назад във времето, когато е живял великият композитор. Там обаче се крият и много изненади, които малчуганите ще открият заедно с Малкия Ото. Когато към всичко това прибавим присъствието на диригента Максим Ешкенази, солистите от Софийска филхармония и актьорите Станимир Гъмов и Герасим Георгиев - Геро, се получава много забавна история, озвучена с прекрасната музика на Моцарт. Сценарист е Александър Чобанов.

Софийската опера и балет – операта „Борислав“ 1 ноември, неделя

Софийската опера и балет чества Деня на народните будители, 1 ноември, с една емблематична творба – първата българска историческа опера „Борислав”. В нея си дават среща патриархът на българската литература Иван Вазов, автор на едноименната историческа драма, и един от първите родни професионални композитори – Маестро Георги Атанасов. 

След 104 години „Борислав” се завръща отново на сцената на първия оперен театър в страната. Софийската опера и балет открива отново своя сезон с българска опера. На тази сцена бяха представени историческите творби на Маестро Георги Атанасов „Косара” и „Алцек”. След триумфалното световно турне на Софийската опера и балет в Любляна, Германия и Япония, с руски, немски и италиански репертоар, първият ни оперен театър се обръща отново към българската класика. Операта „Борислав” оживява на наша сцена, след премиерата на хълма Царевец във Велико Търново това лято, с целия си блясък и красота, с вдъхновението на Иван Вазов и Маестро Георги Атанасов, с вдъхновението на всички народни будители, благодарение на които сме нация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама